НОВИНИ

България в една група с Люксембург, Северна Ирландия и Беларус в Лигата на нациите

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:30, 08.02.2024
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален отбор по футбол ще играе срещу Люксембург, Северна Ирландия и Беларус в четвъртото издание на турнира УЕФА Лига на нациите 2024/25, отреди жребият, който бе изтеглен днес на специална церемония в Париж.

За футболистите на Илиан Илиев мачовете срещу тези съперници ще бъдат първите и единствени от официално естество през настоящата календарна година, като двубоите ще се проведат през септември, октомври и ноември.

Лидер в нашата група С3 е съставът на Люксембург, срещу който в исторически план България няма нито една загуба, като балансът ни е 13 победи и 2 равенства. Двата случая, в които не успяхме да спечелим обаче срещу тима от Великото Херцогство, са при последните ни две срещи с този съперник - 0:0 в приятелска среща през ноември 2022-а година и 1:1 като гост в квалификация за световното първенство в Русия 2018.

Срещу Северна Ирландия "лъвовете" отново имат предимство в преките мачове, където те водят с 5-2 успеха, като в историята има и два двубоя, завършили наравно. За последно играхме със северноирландците в пресявките за Мондиал 2022 в Катар. Тогава, при гостуването ни в Белфаст срещата завърши при резултат 0:0, но след това в София българската селекция, водена по онова време от Ясен Петров, спечели с 2:1 след обрат и две страхотни попадения на Тодор Неделев.

Последният съперник за трикольорите в групата е отборът на Беларус, срещу който в миналото имаме 5 победи и 3 поражения. За съжаление, две от тези загуби дойдоха при последните ни двубои с белорусите - с 0:1 в приятелска среща през февруари 2020-а година и с 1-2 като гост в квалификациите за световното първенство в Русия 2018.

Съставът, който завърши на върха в тази група С3, ще заслужи автоматична промоция за Лига В за следващото издание на Лигата на нациите. В същото време този, който остане на второто място, ще получи право да участва в плейофите за изкачване в по-горната дивизия, в които обаче ще трябва да преодолее съперник, останал на третата позиция в своята група в Лига В. Последният в класирането пък може да изпадне директно в Лига D или да играе бараж за оставане срещу някой от отборите от най-ниското ниво в Лигата на нациите.

Важно е да се отбележи още, че ако България финишира на първото място, то момчетата на Илиан Илиев потенциално могат да получат още един шанс за класиране на Мондиал 2026 в САЩ, Канада и Мексико. По регламент най-добрите четирима победители в своите групи на Лигата на нациите, които не спечелят визи за следващото световно първенство през традиционните квалификации догодина, се класират за баражите за участие на планетарния шампионат, които ще се проведат през март 2026-а.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпитват свидетели в процеса срещу Николай Малинов
Разпитват свидетели в процеса срещу Николай Малинов
Зеленски смени началника на украинските въоръжени сили
Зеленски смени началника на украинските въоръжени сили