НОВИНИ

Българки откриха метод за по-чиста вода

Мария Чернева
от Мария Чернева
22:07, 08.10.2022
Чете се за: 03:27 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Млади учени със сериозен шанс да спечелят медал на олимпиадата по синтетична биология в Париж. Те са разработили ензим, с който може да се прочистват водите от замърсяване с антибиотици - проблем, който се оказва повсеместен. Днес отборът представи проекта си на Софийския фестивал на науката в София Тех Парк.

Бактериите са се разраснали бързо и навсякъде, което в случая е чаканият резултат. Методът им потвърдено работи и са абсолютно готови за големия финал в Париж.

Миналата година се върнаха от там със сребърен медал за разработката им как да измерват антибиотичното замърсяване във водите. Тема, наложена от Ковид - нарасналата употреба на антибиотици в челен сблъсък с антибиотичната резистентност.

"Антибиотичната резистентност е бич за нашето население, а ние нямаме ясни данни колко точно и до каква степен тя ни застрашава. Колко е разпространена", заяви Теодора Гармизова, капитан на отбора iGEM България.

Антибиотиците са доста стабилни съединения и попаднали в почвата или водата, трудно се прочистват.

"Най-големият замърсител са фермите за животни и изобщо селското стопанство - едни от най-големите замърсители, но също така и болниците са доста стабилен замърсител", допълни д-р Александра Калъчева, стажант лекар.

"Имайки я във водите, значи има и много по-близко до нас - например в болниците и във фермите, в нас самите като хора", добави Теодора Гармизова, капитан на отбора iGEM България.

След като намерили надежден метод за измерване на замърсяването, младите учени решили да направят следващата стъпка.

"Следващата стъпка е да разработим ензим, който да почиства водите от въпросния антибиотик", коментира Александра Калъчева.

"Тази година проектът ни е свързан със същински продукт, именно с ензимен препарат, който да чисти антибиотиците от самите води", сподели Теодора Гармизова, капитан на отбора iGEM България.

И така решили да изолират един ензим, който разгражда най-често използваните в медицината антибиотици.

"Ензимът е натурален, тоест принципно се среща в природата", заяви д-р Александра Калъчева, стажант лекар.

"Тази година се надяваме изключително много на злато - имаме четири години четири медала, два бронзови, два сребърни и сме изключително горди", каза още Теодора Гармизова, капитан на отбора iGEM България.

Две седмици до престижното състезание отборът вече е победил. Защото те наистина имат ефективен и евтин метод за пречистване на водите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекъсване на кабели спря жп транспорта в Северна Германия
Прекъсване на кабели спря жп транспорта в Северна Германия
Левски се изкачи на третото място в Първа лига след минимален успех над Ботев Пловдив
Левски се изкачи на третото място в Първа лига след минимален успех над Ботев Пловдив