НОВИНИ

Българската федерация по скокове на батут изгражда нов национален център в Ямбол

Националните отбори вече имат нов старши треньор и това е досегашният помощник Станислав Стоянов.

българия представители европейското скокове батут
bnt avatar logo
от БНТ
14:26, 09.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Българска федерация скокове на батут е започнала изграждането на нов национален център в Ямбол. Това съобщи президентът на централа Стоян Димитров.

"Преди над 10 години министър Весела Лечева ни предостави средства, за да започнем строежа на зала в Ямбол. Тогава направихме и първа копка, но тогавашният кмет Георги Славов не ни подписа работния проект. Сега, благодарение на кмета Валентин Ревански и на заместника му Енчо Керязов, който е член на нашия Управителен съвет, най-сетне започна изграждането на тази зала, която е с височина 12 метра. Това ще бъде най-добрият национален център. Срокът за нейното изграждане е до края на годината. Ние имаме готовност да обзаведем залата с най-модерните уреди. Те са налични. Намират се на склад в "Арена София". Благодаря от сърце на всички ръководители на българския спорт, които са ни помагали през годините", заяви Стоян Димитров.

От централата съобщиха още, че националните отбори вече имат нов старши треньор и това е досегашният помощник Станислав Стоянов. Димитров уточни, че ръководството ще продължи да разчита и на досегашния наставник Мариана Макулова, тъй като тя работи с едни от най-добрите ни състезатели.

"В националните отбори влизат състезатели от десет клуба при картотекирани 15 във федерацията. Това е благодарение на трудолюбието и отговорността на нашите треньори по места. Аз съм безкрайно щастлив от този факт, защото това означава, че имам прекрасни, можещи специалисти. Ние се гордеем с тях", каза още президентът на цетралата.

От следващата година България ще има пълни отбори от по четирима състезатели при мъжете и при жените.

"Те са млади, на по 17 години. От следващата година ще представят България на всяка една международна проява. При мъжете ще разчитаме на Мариян Михалев и Мартин Димитров (Добри Костин, Стара Загора), Георги Бесарбовски и Калоян Петров (Имидж, Русе). При жените Христина Пенева (Акро-Арт, Габрово) е номер 1, а останалите са Диана Сарафова (Младост, Димитровград), Марияна Узенова (Шампион, Сливен) и Виктория Йовчева (Акро-Арт, Габрово)", уточни Димитров.

Той разкри още една новина.

"Подали сме документи и очакваме да привлечем в националния отбор украинката Катерина Кулешова. Тя е медалистка от Световни купи с националния отбор на Украйна. От 3-4 години живее и тренира в Русе и има желание да се състезава под български флаг", заяви президентът.

Догодина България за седми път ще бъде домакин на кръг от Световната купа във Варна, а през 2027-а за трети път ще организира световно първенство за мъже и за жени в София.

В края на седмицата пък Габрово ще бъде домакин на Държавното първенство. Над 300 спортисти от 15 клуба във всички възрастови групи ще си оспорват отличията в дисциплините двоен минибатут, пътека, и в олимпийската дисциплина (индивидуално и синхрони).

Състезанието ще се проведе в зала "Орловец", като в сряда, четвъртък и петък са квалификациите, а финалите са насрочени за събота.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Париж в трескава подготовка за Олимпийските игри
Париж в трескава подготовка за Олимпийските игри
Германия победи Франция в контрола преди Париж 2024
Германия победи Франция в контрола преди Париж 2024