НОВИНИ

Българската общност в Букурещ отбеляза 175 години от рождението на Христо Ботев

българската общност букурещ отбеляза 175 години рождението христо ботев
bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 06.01.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев българската общност в Букурещ почете 175-ата годишнина от рождението на българския национален герой.

Инициативата бе организирана от посолството на България в Румъния, а сред официалните гости на събитието бяха областният управител на Русе Анатоли Станев и кметът Пенчо Милков. Домакинът на събитието посланик Радко Влайков отбеляза, че Христо Ботев е сред най-големите личности в родната история.

„Поколения българи сме закърмени с неговата любов към отечеството и свободата, с това, че трябва да жертваш личното в името на общото благо, а Румъния е държавата, на която трябва да бъдем винаги благодарни, заради възможността тук голяма част от нашите революционери да намерят подслон и да подготвят революцията в България. Има символика в това, че едновременно отбелязваме Богоявление и рождението на поета революционер. Това е повод през настоящата година да бъдем по-оптимистични, но и по-мобилизирани и да дадем всичко от себе си, за да стане животът ни по-добър.“

Събитието с присъствието си уважиха още изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, директорът на СУ „Христо Ботев“ Теодор Коцев, както и дипломатите от мисията в Букурещ. Пред паметника на Ботев бе строен и почетен караул от регионалния клуб „Ангел Кънчев“ в Русе към Национално дружество „Традиция“ Традиция - Русе.

По традиция цветя бяха поднесени и пред бюст-паметника на Апостола на Свободата Васил Левски.

Автор: Калчо Петков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Насер Ал-Атия с нова етапна победа на Рали Дакар, Стефан Петерханзел отпадна
Насер Ал-Атия с нова етапна победа на Рали Дакар, Стефан Петерханзел отпадна
Ева Брезалиева е била освободена от клуб Олимпия Бургас
Ева Брезалиева е била освободена от клуб Олимпия Бургас