НОВИНИ

Българската общност в румънското село Извоареле ритуално заряза лозята

българската общност румънското село извоареле ритуално заряза лозята
bnt avatar logo
от БНТ
10:38, 07.02.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Българската общност в румънското село Извоареле, област Телеорман, отпразнува традиционно празника на виното и ритуалното зарязване на младите лози в чест на св. Трифон. Събитието беше избрано и за отбелязване на създаването на нова организация на българското малцинство в с. Извоареле, носеща емблематичното име "Български извори", която беше и организатор на празника.

Официални гости на събитието бяха посланикът на България Радко Влайков и Георги Наков, депутат на българското малцинство в Камарата на депутатите в парламента на Румъния и представляващ Съюза на банатските българи в Румъния. Двамата отправиха приветствия и поздравиха успешния завършек на усилията на представителите на българската общност в Извоареле да имат своя организация. Беше подчертано, че главната цел на "Български извори", като една истинска неправителствена организация с идеална цел, трябва да бъде запазване на културната и езикова традиции на българите от общината и популяризирането им сред младите поколения.

Учредяването на новата организация и празникът на виното бяха уважени от множество организации на българите от цяла Румъния. Свои приветствия поднесоха председателите на Демократичния съюз на българите в Румъния от Букурещ, на Асоциация "Заедно" от Търговище, на Асоциация "Българска радост" от с. Бълени, на Федерацията на българската общност в Румъния от Букурещ, както и на организацията от Брънещ. Събирането на едно място на представителите на българските организации и провеждането на събитието бяха подпомогнати логистично и финансово от Съюза на банатските българи в Румъния.

В рамките на своето посещение в Извоареле, посланик Радко Влайков проведе разговор с кмета г-н Дан Гена, пред когото заяви удовлетворението си от възможностите, които общината предоставя от името на държавата Румъния за запазване на културата, традициите и езика на българската общност. В присъствието на директора на гимназиалното училище г-жа Стела Кулча и на депутата г-н Георги Наков, посланик Радко Влайков и г-н Дан Гена обсъдиха възможностите за въвеждане на обучение по български език. Беше споделено взаимното разбиране за нарастващата потребност на българския и румънски бизнес от хора, владеещи и двата езика.

Посланик Радко Влайков посети и църквата "Св. Николай" в Извоареле, където присъства на неделната служба.

Автор: Калчо Петков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млада жена е била убита от мъжа си в провадийското село Бозвелийско
Млада жена е била убита от мъжа си в провадийското село Бозвелийско
Президентът на Барселона: Шави се справя страхотно
Президентът на Барселона: Шави се справя страхотно