НОВИНИ

Българската търговско-промишлена палата е поискала форсмажор още на 8 март от премиера и двама министри

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:50, 17.03.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
българската търговско промишлена палата поискала форсмажор март премиера двама министри
Слушай новината

Българската търговско-промишлена палата е поискала от правителството обявяване на форсмажор още на 8 март. Това става ясно от официално писмо, изпратено от организацията до премиера Кирил Петков и министрите Корнелия Нинова и Теодора Генчовска.

"Продължаващите военни действия на територията на Украйна предизвикали тежка икономическа, хуманитарна и социална криза, доведоха до сериозни проблеми при осъществяването на международния стокообмен и до неизпълнение или забава в изпълнението на вече сключени външнотърговски договори", се казва в писмото.

Нинова: България ще въведе ситуация на форсмажор, за да се спаси икономиката

И войната, и санкциите, наложени от държавни органи, са събития от извънреден характер, които не са могли да бъдат предвидени по време на сключване на договора, и в търговската практика се приемат за неопределима сила (форсмажор)", обясняват от организацията.

"Поради спешността на въпроса, моля за съдействието Ви да се изготви такъв акт и/или да се създаде такъв сайт за документи, които имат публичен характер, възможно най-бързо, за да могат да се ползват от всички фирми, засегнати от ситуацията, което значително ще улесни процедурата за издаване на сертификати за форсмажор и ще спести време както на предприемачите, така и на съответните ресорни министерства, които при липса на общ документ ще трябва да издават такъв, по-отделно на всяка фирма за всеки конкретен случай (договор)", допълват от Българската търговско-промишлена палата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евелина Николова вече е втора в световната ранглиста
Евелина Николова вече е втора в световната ранглиста
Масимилиано Алегри: Играхме добре в първите 75 минути
Масимилиано Алегри: Играхме добре в първите 75 минути