НОВИНИ

Български космически прибор пътува към МКС

bnt avatar logo
от БНТ
10:28, 21.02.2022
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Космическият прибор ЛюлинСЕТ, създаден с общите усилия на Института за космически изследвания и технологии към БАН и американската компания Space environment technologies, пътува към Международната космическа станция. Днес се очаква приборът да бъде скачен с МКС.

В "Денят започва" гостува ръководителят на проекта от българска страна проф. Цветан Дачев от Института за космически изследвания на БАН.

"Приборът е летял два пъти в Космоса. Той трябва да даде историята на натрупване на дозата радиация, йонизираща и от слънчев ултравиолет, която е изключително важна за колегите от химическите и биологични науки. Това е 20-ият прибор, направен в секция по "Слънчево-земна физика" на Института за космически изследвания и технологии към БАН", разказа той.

През март приборът ЛюлинСЕТ трябва да бъде изведен от американски астронавти в открития Космос и да бъде пренесен до японския експериментален модул. Първите резултати от работата му се очакват най-рано след 6 месеца.

Институтът за космически изследвания на БАН има прибор и на Марс - ЛюлинМО, който от 2016 г. предава ежедневно данни от измерването на галактическите космически лъчи.

В момента институтът участва в два проекта за Луната.

Още подробности за българските следи в Космоса вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров изпадна от топ 30
Григор Димитров изпадна от топ 30
Футболистка на Ливърпул си вкара три автогола за едно полувреме
Футболистка на Ливърпул си вкара три автогола за едно полувреме