САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

"Български пощи" ще разпространява вестници и списания в следващите 10 години

от БНТ
13:04, 27.05.2020
Чете се за: 00:37 мин.
Политика
български пощи разпространява вестници списания следващите години

Правителството възложи на „Български пощи“ ЕАД да извършва услуга от общ икономически интерес по разпространение на периодични печатни издания на територията на цялата страна за срок от 10 години, съобщиха от правителствената пресслужба.

Мярката е насочена към насърчаване на плурализма на печата и на свободата на словото.

Възлагането на услугата по никакъв начин не възпрепятства конкуренцията и не отнема възможността всеки стопански субект да се договаря свободно с издателите или крайни пунктове за разпространение.

„Български пощи“ ЕАД гарантира параметри на качество, свързани с равнопоставен достъп, навременно доставяне, разпространение на територията на цялата страна. Дружеството осигурява равнопоставеност и достъпност при ценообразуването за всички участници под формата на отстъпка от съответната корична цена: за издатели - 25%; за търговци на едро - 35%; за търговци на дребно - 15%; за доставка на абонамент - 30% от каталожната цена на съответното издание.

Компенсирането на дейността по разпространение на вестници и списания се осъществява при спазване на европейското законодателство, свързано с предоставяне на услуга от общ икономически интерес.

Одобрени са също така допълнителни разходи по бюджета на министерството, които ще бъдат насочени за извършване от „Български пощи“ ЕАД услуга от общ икономически интерес по разпространение на периодични печатни издания.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Прихванаха чужденец с български паспорт, получен незаконно
Прихванаха чужденец с български паспорт, получен незаконно
Затвор за германска медсестра, тровила колеги с... бисквитки!
Затвор за германска медсестра, тровила колеги с... бисквитки!