НОВИНИ

Български спасители ще бъдат наградени от Ердоган за помощта след земетресението в Турция

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:59, 25.04.2023
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

България изпраща още 3,5 тона хуманитарна помощ за районите, които пострадаха от опустошителното земетресение в Турция.

Представител на българските спасители в Турция ще бъде награден от турския президент Реджеб Ердоган в знак на благодарност за усилията и помощта, която страната ни оказа на югоизточната ни съседка след опустошителните трусове.

Отличието ще получи пожарникаря Петър Петров, който ще представлява цялата група спасители от България. Той е придружен от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, които заминаха за Анкара с пореден пакет помощ за пострадалите от разрушителното земетресение - палатки, одеяла и генератори.

"България участва с най-много жива сила и помощи. Ние сме се заявили като Турция периодично поставя искания в рамките на поставения механизъм за помощ. Отговаряме на тях в рамките на възможностите ни до степен, в която да не накърняваме нашия капацитет за защита от бедствия и аварии. Този жест на помощ се оценява изключително високо и мисля, че беше ключов за подобряване на отношенията между двете държави", заяви Демерджиев.

Транспортират със "Спартан" 3,5 тона хуманитарна помощ за Турция

В рамките на визата министър Демерджиев ще се срещне с турския си колега Сюлейман Сойлу, с когото ще обсъдят охраната на общата граница.

"Турция изключително активно ни помага като това взаимодействие дава все по-добри резултати. Към днешна дата, макар че опитите за преминаване нарастват с над 40% в сравнение с миналата година, допуснатите мигранти са с 60% по-малко. Така че ние ще продължим с това взаимодействие и то ще се задълбочава. Това се вижда и се оценява също от Европа и този опит се търси от всички европейски страни и от комисията, за да бъде мултиплициран и приложен и на други места", заяви Демерджиев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец гостува на Черно море с мисъл за ЦСКА
Лудогорец гостува на Черно море с мисъл за ЦСКА
Ал-Насър отпадна от Кралската купа на шампионите
Ал-Насър отпадна от Кралската купа на шампионите