НОВИНИ

Стартира електронната система за прием на първокласниците в София

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:44, 24.04.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Образование
Слушай новината

От днес родителите на първокласници в столицата могат да регистрират децата си в електронната система за прием. За трета поредна година кандидатстването и класирането в първи клас става по електронен път. Правилата за уседналост като основен критерий остават непроменени. Първокласниците в столицата тази година са над 11 500.

В столичното 30-о училище тази година ще приемат 96 първокласници. Казват, че вариантът с електронната система за кандидатстване е много по-добър, отколкото родителите сами да подават документи във всяко желано училище.

"Към момента вече има 60 подадени заявления. Не са налага родителите да обикалят училищата, всичко става много бързо, много лесно, както за тях, така и за нас. Системата автоматично проверява всички данни, които са свързани с ЕСГРАОН", каза д-р Атанаска Рейха, директор на 30-о СУ.

Стефка Илиева е майка на петокласничка от 30-о училище и на бъдещ първокласник. Малкото ѝ дете попада в първа група, тъй като живеят в района на училището, а и има по-голяма сестра тук.

"Много по-улеснено е, много по-бързо се случват нещата, можем да ползваме профила от детската градина. Влязох, регистрирах се, обнових профила си и вече съм пуснала своята кандидатура за училището", казва тя.

Регистрацията започва от днес, вече са обявени и всички свободни места. Системата ще бъде заключена в 18.00 часа на 4 юни. На 5 юни ще бъде обявено първото класиране. Съветът е родителите да не бързат, а добре да се запознаят с възможностите на системата.

"Преди да се затвори системата те могат непрекъснато да усъвършенстват, могат да променят подреждането на своите желания. Може да се заяви класиране за повече от едно училище като първо наистина трябва да се запознаят с критериите", каза Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

Водещият критерий е уседналостта в района на училището, което определя четири основни групи. Остават и допълнителните критерии - брат или сестра в училището, деца сираци, деца с увреждания. Ваня Кастрева съветва родителите да не се насочват към много отдалечени от дома училища.

"Водещ е интересът на детето. Близкото училище създава атмосфера, която е добре позната, създава сигурност на детето", каза Кастрева.

Данните, които родителите декларират, ще се проверяват по служебен път от общината. Ако се установи, че са подадени неверни данни, първокласникът няма да бъде записан. Тази година в столицата има 11561 първокласници, за тях са предвидени 516 паралелки в 158 общински училища.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист надви Шумен като гост и завърши с победа редовния сезон в НБЛ
Рилски спортист надви Шумен като гост и завърши с победа редовния сезон в НБЛ
Специално: Лесно ли е да си купиш линейка и да я използваш за трафик на хора?
Специално: Лесно ли е да си купиш линейка и да я използваш за трафик на хора?