НОВИНИ

Европейски енергиен мегапроект: Северно море става огромна електроцентрала

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:51, 24.04.2023
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на 9 държави около Северно море се събраха днес на среща на върха в белгийския град Остенде. Германия, Франция, Великобритания, Ирландия, Норвегия, Дания, Нидерландия, Белгия и Люксембург си поставят свръхамбициозната цел да превърнат Северно море в зелената електроцентрала на Европа. В момента офшорните вятърни паркове в Северно море произвеждат около 28 гигавата вятърна енергия.

Целта е през 2030 г. да се произвеждат 120 гигавата, а през 2050 г. 300 гигавата вятърна електроенергия, които ще могат изцяло да задоволяват нуждите на 300 милиона домакинства в Северна Европа.

Миналата година лидерите на Дания, Германия, Белгия и Нидерландия за първи път се събраха в датския град Есберг, за да обсъждат обща стратегия за използването на вятърната енергия в Северно море по пътя към неутралност на климата и откъсване от зависимостта от газ и изкопаеми горива.

Войната на Русия в Украйна направи целите още по-амбициозни. В Остенде към първите четири държави се присъединиха още 5 - Великобритания, Ирландия, Франция, Люксембург и Норвегия. Плановете са до 2050 година офшорната вятърната енергия да бъде основният източник на възобновяема енергия, много по-голям от слънчевата и наземната вятърна енергия. Мащабните инфраструктурни проекти изискват огромни инвестиции, както в морето, така и на сушата.

“Много съм щастлив, че на тази среща на върха присъстват повече от 120 компании, които ще работят заедно помежду си, но и в публично-частни партньорства, за да осигурят осъществяването на нашите амбициозни проекти”, заяви премиерът на Белгия Александър Де Кро.

Държавите се договориха да съгласуват законодателството си и политиките се на издаване на разрешителни за дейности в Северно море.

“Взехме редица важни решения, които създават рамката на национално и европейско ниво, за да използваме по-добре възобновяемите източници и да ускорим процедурите за това. Нашите заедно електропреносни дружества заедно разработват концепции как да пренасят енергията, произведена в офшорни вятърни паркове, а също и зеления водород”, заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Лидерите на страните около Северно море договориха и съвместни действия в случаи на саботажи. Държавите ще разработят обща информационна платформа за координация и защита на критичната инфраструктура.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВК Марица Пловдив - пътят до 9 поредни шампионски титли
ВК Марица Пловдив - пътят до 9 поредни шампионски титли
Алекс Грозданов и Денис Карягин ще бъдат посланици на Евроволей 2023 за мъже
Алекс Грозданов и Денис Карягин ще бъдат посланици на Евроволей 2023 за мъже