НОВИНИ

Лавров пред Съвета за сигурност на ООН: Светът е в по-опасен момент, отколкото по време на Студената война

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:04, 24.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Пред Съвета за сигурност на ООН руският външен министър Сергей Лавров заяви, че светът се намира в по-опасен момент, отколкото по време на Студената война. Той пристигна в Ню Йорк и оглави заседанието, защото Русия пое ротационно председателство на Съвета за април.

Пред участниците генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди "опустошаването" на Украйна вследствие на руската инвазия, осъществявана "в нарушение" на международното право. Лавров и Гутериш ще обсъдят бъдещето на споразумението за украинския зърнен износ през Черно море.

Снимки: БГНЕС

Темата на заседанието на Съвета за сигурност под председателството на Сергей Лавров беше "Ефективен многонационален подход чрез защита Хартата на ООН".

Руската инвазия в Украйна в нарушение на Хартата на ООН и международното право предизвиква масово страдание и опустошение на страната и нейното население, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той допълни, че руските действия задълбочават глобалните икономически проблеми, предизвикани от пандемията от COVID-19.

"Изправени сме пред безпрецедентни и взаимосвързани кризи. Многонационалната система е под най-голямо напрежение от създаването на ООН. Напрежението между Великите сили е достигнало исторически връх и има рискове от възникване на конфликт заради злополука или погрешна преценка", каза Антониу Гутериш.

Гутериш призова за продължаване на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море и след 18 май. Москва обвързва удължаването на срока с премахване на пречките пред собствения ѝ селскостопански износ. Лавров сравни настоящата международна обстановка със Студената война.

"Както през Студената война достигнахме до опасен, а може би и по-опасен праг. Проблемът се задълбочава от загубата на доверие в многостранността. Финансово-икономическата агресия на Запада разрушава глобализацията. Вашингтон и неговите съюзници се отказват от дипломацията и искат изясняване на отношенията на бойното поле. Всичко това между стените на ООН, създадени за да предотвратяват ужасите на войната", каза Сергей Лавров.

Посланикът на Съединените щати в ООН Линда Томас-Грийнфилд доведе на заседанието сестрата на американеца Пол Уилън, осъден в Русия за шпионаж през 2020 г. Американската страна твърди, че той е несправедливо задържан и призова за неговото освобождаване. По-рано Лавров посочи, че Русия няма да забрави и да прости отказа на Вашингтон да издаде визи на руските журналисти, които трябваше да отразяват посещението му в централата на ООН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са нагласите на партиите преди лидерската среща утре?
Какви са нагласите на партиите преди лидерската среща утре?
Абонатите на "Топлофикация София" ще могат да следят в реално време потреблението си
Абонатите на "Топлофикация София" ще могат да следят в реално време потреблението си