НОВИНИ

31 българи са заявили евакуация от Судан, майка с три деца все още е в страната

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
15:30, 24.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

31 са българите, изявили желание за евакуация от Судан. 10 все още се намират в размирната държава. Във Външно министерство действа кризисен щаб, който търси и предлага варианти за маршрути за безопасно извеждане на нашите сънародници.

Евакуацията на чужденци от Судан продължава, сраженията не стихват

България няма посолство в Судан и затова дипломатите ни от Кайро и Рияд помагат за евакуацията на всички български граждани, изявили желание.

"Поддържа се постоянен и денонощен контакт с всички тях и се предоставя пълна информация, както за наличните опции за маршрути по въздух и море конкретна обстановка, касаеща сигурността в региона", каза Костадин Коджабашев - зам.- министър на външните работи и говорител на МВнР.

"По наша информация към момента на терен се намират 10 души. От тях четирима - една жена с 3 деца пътува към база северно от Хартум, където би трябвало да бъде евакуирана със самолет, но не сме сигурни, че това ще се случи, тъй като по пътя е възникнала опасност и има вероятност, те да се върнат обратно", каза Таня Димитрова - ръководител на Ситуационния център към МВнР.

Прави се всичко възможно за извеждане на нашите сънародници от Судан по различни маршрути по суша и въздух.

"Трима български граждани бяха евакуирани с конвой на Саудитска Арабия към Порт Судан като на 22 април напуснаха страната", каза Таня Димитрова, ръководител на Ситуационния център към МВнР.

През Египет са били изведени 10 наши сънародници, но един впоследствие е отказал евакуация и се е върнал обратно. 7 българи са отпътували към Порт Судан и двама то тях вече са в Берлин. Четирима наши сънародници без български документи за самоличност също се очаква да пристигнат на границата с Египет. Ситуационният център продължава да следи събитията на място и да бъде в контакт със сънародниците ни там.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 нелегални емигранти от Афганистан са заловени край Силистра
30 нелегални емигранти от Афганистан са заловени край Силистра
Протест в Португалия срещу ниските заплати
Протест в Португалия срещу ниските заплати