НОВИНИ

Президентът Радев няма да бърза с връчването на първия мандат

Вера Александрова
от Вера Александрова
09:49, 24.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев ще даде време на политическите сили да потърсят пресечните точки за излъчване на правителство и приемането на най-неотложните закони. Надява се, че този парламент ще постави на първо място интересите на гражданите и продължаващата европейска интеграция на страната.

Сложната политическа ситуация изисква внимателен подход, диалогичност и разум от всички отговорни фактори, заяви президентът.

"За разлика от предишното, 49-ото НС не може да си позволи да не приеме критично важни закони, дори да няма правителство. Затова и аз свиках консултациите с парламентарните групи веднага след конституирането на НС, за да стане ясна тяхната отговорност за съставяне на правителство, за приемане на бюджет и на приоритетните за страната закони".

Радев обясни, че е свикал консултациите с парламентарно представените партии веднага след конституирането на Народното събрание, за да стане ясно каква е готовността им за съставяне на правителство, приемане на бюджета и приоритетните за страната закони.

"И изразената позиция от множеството от тях, че ако следваме стандартен темп на конституционната процедура за мандатите и не се състави правителство, те няма да имат време нито да приемат бюджета, нито важните закони. А и ще опропастим постигнатият дипломатичски пробив, постигнат в последните месеци за приемането ни в Шенген още тази година".

За да наваксаме и да приемам поне най-важните закони и решения, парламентът има нужда от време, заяви Радев. Не отговори конкретно кога ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Много по-важно е държавническото отношение на партиите към политическите проблеми в момента и то много е важно тези дни накъде ще тръгнат. Това ще е индикатор. Това, което тръгнаха да правят - повече диалогичност, търсене на общите пресечни точки и приоритети в името на България. Важно е времето на връчване на мандата, по-важна е тяхната зрялост и отговорност, която искам да проличи още тези дни. Всеки ден е ценен".

Президентът каза, че проектобюджетът, внесен от служебното правителство, е тест за партиите.

"Внесеният от служебното правителство бюджет е тест за компетентността, политическата зрялост и държавническо отношение на всички парти с амбиции за власт".

Тяхната компетентност и държавническо отношение ще проличи много скоро, допълни Радев.

Цялото изказване на президента Радев вижте във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стеф Къри с 32 точки при победата на Голдън Стейт над Сакраменто
Стеф Къри с 32 точки при победата на Голдън Стейт над Сакраменто
Виктория Томова е вече 73-а в световната ранглиста по тенис
Виктория Томова е вече 73-а в световната ранглиста по тенис