НОВИНИ

Евакуацията на чужденци от Судан продължава, сраженията не стихват

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:21, 24.04.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Над 1000 граждани на Европейския съюз вече са евакуирани от Судан, съобщиха от Еврокомисията. По суша, въздух и вода продължават операциите на спецчастите на различни държави за извеждане на гражданите им от африканската държава.

Сраженията в Судан не стихват. Битките се водят вече 10 дни и обхващат все по-големи територии от страната.

Безопасните маршрути за напускане на Судан са малко, а времето за евакуация става все по-оскъдно. Вариантите за бягство са към Египет или Червено море.

"Евакуацията беше много дълга. Пътувахме от Хартум около 1200 километра. Слава богу, успяхме да напуснем Судан", каза Ахмад ал Акрас, евакуиран гражданин на Йордания.

Операции провеждат много европейски страни, както и Турция, Китай, Япония и няколко арабски държави. Европейският съюз е успял да евакуира повечето си служители. Посланикът на Брюксел в Судан, който беше нападнат миналата седмица обаче, остава в Хартум.

"Беше дълъг и напрегнат уикенд в опит да изведем нашите граждани от Судан. Операцията беше сложна. Не мога да ви дам конкретна цифра, но евакуираните са над 1000", заяви Жозеп Борел, върховният представител на ЕС за външната политика.

Борел: Над 1000 граждани на ЕС са евакуирани от Судан

Докато конвоите с чужденци напускат Хартум, в града остават милиони хора. Храна, вода и ток от дни няма. Магазините отдавна са разграбени. Уличните битки се ожесточават.

"Най-тежко е в Хартум. Няма лекарства. Болниците не работят", казва Фред Адел, жител на Хартум.

Над 420 са жертвите на размириците в Судан

Снимки: БТА

Финландският външен министър призова Европейският съюз да играе по-активна роля в разрешаването на кризата в Судан и предупреди за нарастващото влияние на Москва в африканската страна.

"Европейският съюз може да направи повече. Не е честно всички чужденци да напуснат страната. Ако си тръгнем, отстъпваме място на войските на Вагнер и на Русия", заяви Пека Хаависто, министър на външните работи на Финландия.

През февруари руският външен министър Сергей Лавров посети Судан. Тогава той се срещна с двамата генерали, които все още бяха съюзници. Подробности от разговорите не бяха оповестени. Според Асошиейтед прес руската паравоенна групировка "Вагнер" от години присъства в африканската страна. Тя е получила от военните лидери контрол над златни мини в замяна на военно и разузнавателно обучение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев стартира на Чалънджъра в Рим във вторник
Адриан Андреев стартира на Чалънджъра в Рим във вторник
Локомотив Сф: Мечтаем за Купата на България, мечтаем за Европа
Локомотив Сф: Мечтаем за Купата на България, мечтаем за Европа