НОВИНИ

Борел: Над 1000 граждани на ЕС са евакуирани от Судан

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:10, 24.04.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Над 1000 граждани на Европейския съюз са евакуирани от Судан през уикенда, съобщи върховният представител на Евросъюза по външна политика Жозеп Борел.

В столицата Хартум са били общо 1500 европейци, където от 15 април се водят ожесточени сражения между армията и паравоенна групировка в битка за властта. Над 420 души са убити от началото на конфликта, ранените са хиляди.

Преди началото на срещата на външните министри в Люксембург Жозеп Борел съобщи, че е разговарял с генералите на двете враждуващи групировки в Судан, в опит за намиране на политическо решение на въоръжения конфликт.

През почивните дни Евросъюзът и държавите-членки проведоха операция по извеждането на европейските граждани от Судан. От Външното ни министерство съобщиха, че има евакуирани и български граждани, по-късно днес се очаква брифинг с последна информация. В Люксембург Жозеп Борел разказа за хода на евакуациите през уикенда.

"Беше дълъг и интензивен уикенд в опит да изведем европейските служители от Судан. Беше сложна операция, но успешна. Служителите на ЕС - 21 души вече са в Европа, но и много европейски граждани вече са извън Судан. Не мога сега да ви дам точните цифри, но става дума за повече от 1000 души. Бих искал да благодаря на Франция за извеждането на нашите хора от Судан и да благодаря за съвместните усилия на много държави, които изведоха своите граждани, но и граждани на други държави, които успяха да вземат", заяви Жозеп Борел - върховен представител на ЕС по въпросите на сигурността и външните работи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Панаир на лалетата в японската префектура Тояма (СНИМКИ)
Панаир на лалетата в японската префектура Тояма (СНИМКИ)
Лавров пристигна в Ню Йорк за заседанието на Съвета за сигурност на ООН
Лавров пристигна в Ню Йорк за заседанието на Съвета за сигурност на ООН