НОВИНИ

Линейката, в която бяха открити мигранти, все още е с регистрация за специален превоз

bnt avatar logo
от БНТ
17:11, 24.04.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Криминално
Слушай новината

Прокуратурата повдигна две обвинения на мъжа и жената, задържани край Пловдив, за трафик на мигранти в линейка. В хода на продължаващото разследване е станало ясно, че автомобилът, въпреки че е бил препродаден два пъти, все още е с регистрация като кола за специален превоз. С нея 23-мата мигранти е трябвало да стигнат до българо-сръбската граница, но опитът им бил осуетен от полицията.

Прокуратурата: Задържаният за превоз на мигранти в линейка е осъждан 4 пъти

Линейката, с която 23-мата мигранти били превозвани по автомагистрала „Тракия“ тази година е сменила собствеността си три пъти с две продажби. От прокуратурата са изненадани как по талон и регистрация автомобилът все още се води специален превоз.

"ЦСМП София са прехвърлили собствеността върху тази линейна на едно дружество от София, което се занимава с продажба на автомобили. Това дружество е прехвърлило автомобила на трето дружество също от град София, което няма предмет извършването на мед услуги или бърза помощ, въпреки това продължава да е със специален статут", каза Петър Петров – районен прокурор на Пловдив.

Разследващите издирват собственика на едноличното дружество, което е последен притежател на линейката. Задържаният за 72 часа мъж, който е управлявал спешния автомобил при кратката гонка с полицията е осъждан за шофиране с алкохол и е без свидетелство за правоуправление.

"Мъжът е осъждан 4 пъти, като не е реабилитиран", каза Петър Петров.

23-ма мигранти в линейка: МВР с подробности за схемата на трафикантите

В опита си за бягство трафикантите слезли от скоростния път като създали опасна ситуация.

"Изключително рискована рязка маневра във разклона за село Труд, към Карловско шосе на линейката, още известно преследване с участието на втори полицейски автомобил, в крайна сметка се стига до залавянето на двамата", каза Атанас Илиев – заместник- районен прокурор на Пловдив.

Мигрантите, сред които и трима непълнолетни са били разпитани, а след това настанени в добро здравословно състояние в бежанския център в Любимец. В показанията си те разказали, че платили на каналджиите, за да преминат през България и да стигнат до Европа.

"Всеки е платил различна сума 4.03 4.15 по около 5 000 евро", каза Петър Петров.

Засега мъжът и жената, задържани за трафика на бежанци от Афганистан, отказват да дадат обяснения. Ако бъдат признати за виновни, ги грози затвор до 6 години и глоба до 20 хиляди лева.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха бивш голмайстор на ЦСКА в Бразилия заради домашно насилие
Задържаха бивш голмайстор на ЦСКА в Бразилия заради домашно насилие
Китай представи първата си пълна карта на повърхността на Марс
Китай представи първата си пълна карта на повърхността на Марс