НОВИНИ

Рекордно са се увеличили военните разходи в глобален мащаб

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:03, 24.04.2023
Чете се за: 02:42 мин.
Европа
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Военните разходи в глобален мащаб са се увеличили рекордно през миналата година, с 3,7 на сто и реалното им измерение е над 2,2 трилиона долара. Това показва анализ на Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Основната причина е руската инвазия в Украйна. Според експертите, военните бюджети в Европа са най-високи от времето на Студената война.

Европейските военни разходи са скочили с 13% миналата година. Очаквано - най-големи са харчовете в тази област на Украйна и Русия. Докладът показва, че само Киев през 2022 година в увеличил бюджета на сектора с 640%. В Москва харчат повече за армия, оръжие и военни действия с около 9,2% повече. Експертите обаче уточняват, че данните за Русия са спорни, защото след началото на конфликта Кремъл и военното министерство избягва да разкриват подобна чувствителна информация. Много други държави от Стария континент подсилват военните си бюджети и в дългосрочен план обмислят още по-голямо разширяване на финансовата рамка на сектора. Особено видима е тази тенденция в Централна и Западна Европа. Освен ръст на военните разходи се наблюдава и по-голям внос на оръжия.

"В някои държави и региони, особено е Европа, виждаме съществено увеличение на вноса на оръжия през последните пет години, в сравнение с предишните пет", заяви Питър Уизмън, старши изследовател в SIPRI.

Според института военната помощ за Украйна от САЩ възлиза на 2,3% от общите американски военни разходи за 2022 г. Въпреки че САЩ имат най-високите в света военни разходи, в реално изражение те са нараснали малко.

"До 2022 година Украйна е била сред държавите, които получават малко оръжие. Сега обаче повечето държави от Европа, както и Съединените щати, захранват страната с боеприпаси, и Украйна вече е един от най-значимите получатели на оръжие", заяви Питър Уизмън, старши изследовател в SIPRI.

Изводите на експертите са, че на база бюджетни планове и военни разходи през 2022 г. Русия плаща по-висока от очакваното цена за войната в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ролята на ЕС в Западните Балкани: Интервю пред БНТ с евродепутата Желяна Зовко
Ролята на ЕС в Западните Балкани: Интервю пред БНТ с евродепутата Желяна Зовко
Юноша на Локомотив Пд с дебютен гол за Каляри
Юноша на Локомотив Пд с дебютен гол за Каляри