НОВИНИ

Какви са нагласите на партиите преди лидерската среща утре?

Николай Минков
от Николай Минков
18:05, 24.04.2023 (обновена)
Чете се за: 06:07 мин.
Политика
Снимка:
Слушай новината

Лидерска среща между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" ще се проведе утре. Тя е насрочена за 10.30 ч. в Народното събрание. Срещата е по покана на най-голямата парламентарна група. Втората политическа сила прие поканата.

Решението на президента да забави връчването на мандатите, за да даде време на парламента да приеме бюджет, който да не вкара страната в дългова криза и нови заеми, се очаква също да бъде част от дневния ред на предстоящите разговори.

Президентът Радев няма да бърза с връчването на първия мандат

Какви са нагласите на партиите и коалициите преди очертаващата се поредна гореща парламентарна седмица?

Необичайно оживено беше днес в сградата на НС. От ранните следобедни часове влизаха и излизаха представители на всички парламентарни групи. Много предпазливи обаче бяха коментарите за това дали има сближаване на позициите на първите две парламентарни сили и дали мислят за вариант Б.

От ГЕРБ-СДС призоваха за търпение преди насрочените за утре първи лидерски разговори с ПП-ДБ.

"За да не предричаме какво ще се случи нататък, нека да дадем шанс утре на лидерската среща и след това на срещите с останалите парламентарни групи. За нас на първо място е стабилността на държавата и полагаме всички усилия, за да я върнем", коментира Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

От ПП-ДБ остават предпазливи за изхода на утрешните консултации. Георги Ганев заяви в "Още от деня" на БНТ, че въпреки джентълменското споразумение между двете най-големи формации в парламента, нивото на доверие за съставяне на кабинет е ниско.

Георги Ганев, ПП-ДБ: Има твърдо поет ангажимент да не се подкрепя първия мандат на ГЕРБ

"Оптимистът в мен очаква да се постигне някакъв напредък под каквато е да е форма сформиране на правителство. Реалистът в мен очаква сериозни препятствия пред постигането на тази цел, защото пъзелът в момента хич не е лесен и не е ясно парчетата дали наистина ще паснат", каза Ганев.

От третата по големина политическа сила "Възраждане" са готови на разговори, но при определени условия.

"Постоянно всички парламентарни групи търсят разговори с "Възраждане", знаете, такива срещи бяха проведени миналата седмица. Аз смятам, че вероятно ще продължат тези срещи, на които ние от "Възраждане" ще посочим отново нашите приоритети и ще търсим подкрепа за тях. Ние вече ясно заявихме, че ще подкрепим само и единствено мандат, който е даден на "Възраждане", и проект на правителство, излъчено от "Възраждане". Това бихме направили. Така че не участваме към момента в преговори", каза Петър Петров.

От най-малката формация ИТН заявиха, че до момента нямат покана за разговори, но ще бъдат национално отговорни.

"Към днешния ден нямаме такава отправена официална покана. Ние сме заявили от самото начало, че ще бъдем диалогични. Ако получим, а ние сигурно ще получим такава покана, ние ще отидем на среща и ще видим какво ще бъде сложено на масата като конкретика. Ние сме склонни да говорим с всеки един, който се нарича народен представител, защото независимо представител на коя партия е, е изпратен там да работи за народа си, за хората, които са го изпратили там", каза Филип Станев.

Решението на президента да забави първия мандат до приеманото на бюджета, предизвика разнопосочни тълкувания от парламентарните партии и коалиции.

"Всички разговори, които ще водим за бъдещо управление преминават и през това как ще изглежда Законът за държания бюджет и публичните финанси на България. Това може да бъде крайъгълен камък, но аз мисля, че тук по-скоро бихме могли да намираме съмишленици, колкото да намираме противници", каза Десислава Атанасова.

БНТ: Ще коментирате ли думите на държавния глава, че ще забави колкото може мандата заради бюджет?

"Ами не съм го чул. Не знаех ще го прегледам", каза Никола Минчев, коалиция "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

"Това е негово правомощие по Конституция с какъв темп да върви раздаването на мандатите. За нас е важно да не се увеличават данъците, да не се замразяват социалните плащания", каза Петър Петров.

"Аз мисля, а и "Има такъв народ" мисли така, г-н Радев постъпва държавнически и отговорно в момента. Ние отново сме изправили държавата си на финансовия ръб, от който следва ужасна пропаст, това е огромен проблем и с влизането в еврозоната, където знаете какви са стандартите и критериите", каза Филип Станев.

БСП свикват утре пленум, на който ще обсъдят политическата ситуация и кризата с бюджета. От ДПС засега запазват мълчание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Сф: Мечтаем за Купата на България, мечтаем за Европа
Локомотив Сф: Мечтаем за Купата на България, мечтаем за Европа
Лавров пред Съвета за сигурност на ООН: Светът е в по-опасен момент, отколкото по време на Студената война
Лавров пред Съвета за сигурност на ООН: Светът е в по-опасен момент, отколкото по време на Студената война