НОВИНИ

Падаща мазилка и спукани тръби посрещат първите обитатели на нов общински блок в Шумен

bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 24.04.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Проблеми в общински блок заради некачествено строителство. Там са настанени социално слаби жители на Шумен, които вече живеят в страх. В някои от апартаментите са паднали таваните, а в други стените се пропукват.

Първите новодомци са настанени преди два месеца, а вече има проблеми с жилищата. Преди няколко дни ужасът да бъдеш събуден от трясък преживявала многодетната майка Гюлмюр Юсуфова.

"Като гръм нещо се чу и докато си отварям очите, видях тавана взе да пада и в този момент аз с бърза реакция ставам, точно в средата падам върху падналата мазилка, за да стигна до детето си, за да го спася и в този момент докато стигна, цялото му легло се напълни с мазилка и туй нещо става за секунди", разказва Гюлмюр Юсуфова.

Другите ѝ две деца също били събудени от стоварилите се върху леглото парчета от мазилката на тавана, но срутилите се късове не са ги наранили.

Същите неволи още първата нощ преживяла и Маргарита Илиева от съседния апартамент. Всички живеят в шок и ужас.

"Бяхме излезли, а големият ми син беше останал в малката стая. В 5.30 ч. ми звъни, че таванът в голямата стая паднал, както при тях, абсолютно целия…Пренастаниха ме в ап. 11, аз пожелах да ме пренастанят… Направиха ремонт на голямата стая, настаниха комшийката от ап. 2 временно. Какво се случва? Няма и един след обяд - на малката стая върху тях пада тавана", разказва Маргарита Илиева.

Това не са единствените проблеми по блока – отлепили се плочките над кухненските мивки, някъде има течове в банята или пък по стените се появили пукнатини и мехури боя.

От общинското предприятие, което стопанисва блока, се ангажираха да отстранят проблемите. Назначена е комисия, която да установи причините за дефектите в апартаментите.

"Шест са - едни и същи са пораженията. Утре се надявам да се установи и в най-бърз срок изпълнителят да ги отстрани. В гаранция е сградата, доколкото знам е 5 години. Ново строителство е, нали знаете, очакват се такива неща да се случат, кратки са сроковете за настаняване", заяви Пламен Инджев, директор на ОП "Общински жилища и имоти"-Шумен.

Блокът е издигнат с близо 3 млн. лева от Оперативна програма "Региони в растеж" в квартал "Тракия". Дофинансирането от местния бюджет е 80 000 лв.

Репортер: Здравка Русева

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Икона на Св. Никола беше открита между строителни материали - вярват, че е чудотворна
Икона на Св. Никола беше открита между строителни материали - вярват, че е чудотворна
Задържаха бивш голмайстор на ЦСКА в Бразилия заради домашно насилие
Задържаха бивш голмайстор на ЦСКА в Бразилия заради домашно насилие