НОВИНИ

Специално: Лесно ли е да си купиш линейка и да я използваш за трафик на хора?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:30, 24.04.2023
Чете се за: 05:00 мин.
Общество
Слушай новината

Лесно ли е да си купиш линейка у нас и да я използваш за трафик на хора? Случаят със задържаните край Пловдив не е единичен. От Здравното министерство заявиха за БНТ, че въпросната линейка е била продадена в началото на годината. От там уточняват, че центровете за спешна медицинска помощ са самостоятелни юридически лица и част от линейките са тяхна собственост. В Бургас пък например беше заловен трафикант на мигранти, който, освен че използва линейка, беше облечен с бяла престилка и медицинска маска.

23-ма мигранти в линейка: МВР с подробности за схемата на трафикантите

Да се сдобиеш с линейка оказва се не е чак толкова трудно. Единият вариант е по обява, където се предлагат специализирани автомобили внос от чужбина. Другият вариант е чрез търгове, където могат да се намерят бракувани линейки.

Линейката, в която бяха открити мигранти, все още е с регистрация за специален превоз

Днес потърсихме редица институции за коментар относно изискванията, при които се регистрират бракувани линейки и това дали трябва да бъде премахнато обозначението и сигнализацията, тъй като при последния случай от Пловдив се вижда, че задържаната линейка има всички отличителни знаци на Спешна помощ.

МВР следи с повишено внимание автомобилите със специален режим и по-специално на линейките заради изобретателността на каналджиите.

"Все още има такива линейки, ползват се. Изоставени са. Не всички са регистрирани надлежно. Радостното е, че вече почти няма случай някой успешно да се е придвижил с подобно МПС. Следим ги изключително внимателно", заяви Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи (23.04.2023 г.)

В столична автокъща продават четири линейки, внос от Италия. Това е едно от малкото места, където могат да се намерят, а търговците разказват, че в цялата страна има не повече от 20 обяви. Търсят се основно от частни клиники.

"Може да се купи само от болница или фирма, която извършва транспорт на пострадали хора. Частно лице не може да купи линейка и да се регистрира като частник, защото в самите документи пише, че е специализиран автомобил. Самият талон идва така", заяви Николай Николов - търговец.

Цената на среден клас линейка на старо е около 20 000 лева. Тези, които са бракувани от Спешна помощ, държат по-ниски цени.

"Идвали са хора при мен, които като виждат нашата и те ми казват: ами, те в момента имат търг Спешна помощ, които са доста по-евтини от вашите от порядъка на 5000 - -10 000 лева", посочва Николов.

На запитване на БНТ относно процедурата по регистрация на специални превозни средства като линейки и реанимобили от пресцентъра на МВР заявиха, че ограничение за регистриране на специални автомобили на физически лица има до 2021 г. С решение на Конституционния съд от същата година текстът, регламентиращ, че само юридически лица могат да придобиват специални превозни средства, е определен за противоконституционен.

Към настоящия момент условието за регистрация е само едно, уточняват от МВР, и то е превозното средство да се регистрира на името на неговия собственик по поставения от производителя идентификационен номер. Неофициално само в София има над 55 частни линейки, а в страната над 180. След регистрация те се вписват в публичния регистър на обектите с обществено предназначение в РЗИ, освободени са от данък и не подлежат на специален режим на движение.

През 2021 г. депутати подготвят законодателни промени, които да затегнат регулацията на медицинския транспорт извън системата на Спешна помощ в разгара на ковид пандемията. Сред предложенията тогава са регистърът на лицата, извършващи превози на болни и ранени, да се води и поддържа от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". И още - задължителни застраховки и изисквания за финансова стабилност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира електронната система за прием на първокласниците в София
Стартира електронната система за прием на първокласниците в София
За първи път у нас - 24-часов ултрамаратон на писта в Русе
За първи път у нас - 24-часов ултрамаратон на писта в Русе