НОВИНИ

Формулата на кабинета "Попов": Как преди повече от 30 години беше постигнато съгласие за програмно правителство?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:14, 24.04.2023
Чете се за: 05:47 мин.
Политика
Слушай новината

През последните дни в коментари на политици и експерти се споменава правителството на Димитър Попов и може ли и днес да се стигне до подобно програмно правителство. Кабинетът "Попов" е известен като "правителство на националното съгласие".

Кабинетът на Димитър Попов е избран в последните дни на 1990 година в условията на тежка икономическа, финансова, социална криза и дори продоволствена криза от т.нар. "Луканова зима". Избран е за срок от половин година, но действа близо година. След като вторият кабинет "Луканов" е принуден от тежката криза довела до огромни протести да подаде оставка, партиите във Великото Народно събрание започват преговори и стигат до решението двете най-големи групи - БСП и СДС, и четвъртата - БЗНС , да направят общ кабинет.

Така зад него има огромно мнозинство от над 350 от общо 400 народни представители във Великото Народно събрание. И този кабинет е съставен по формула, отговаряща на парламентарната тежест на коалиралите се партии. Той има премиер, който е безпартиен в лицето на съдията от Върховния съд Димитър Попов. Именно като министър-председател той остава в историята с думите "За бога, братя! Не купувайте!".

В кабинета има трима вицепремиери - по един от всяка партия - Александър Томов от БСП, Димитър Луджев от СДС и Виктор Вълков от БЗНС. А министрите са по формулата: БСП - 7, СДС - 3, БЗНС - 2 и безпартийни - 6.

"Благодарение на добрата воля на политическите сили съм в състояние да съобщя, че изпълних възложената ми задача", казва Димитър Попов, министър-председател (22.12.1990 - 8.11.1991 г.)

"Преговорите вървяха през целия месец декември, дори в края на ноември започнаха 1990 година", каза Александър Томов, вицепремиер в кабинета "Попов".

"Ситуацията беше такава, че целият тогавашен свят, нашият се разпадна. Държавата беше в дефолт, във фалит", каза Иван Пушкаров, министър на индустрията, търговията и услугите в кабинета "Попов".

Преговорите се водят от две контактни групи - едната от БСП, която разполага с абсолютно мнозинство във Великото народно събрание, а втората от СДС, които са и втора политическа сила. Иван Пушкаров и днес е убеден, че безизходицата е била основната причина да се стигне до голямата коалиция:

"И поставихме условието или приемат програмата на СДС - икономическата, и програмата за преминаване към демократично общество, или управляват и продължават докато се изтрепем".

"Аз мисля, че намерихме решение на всички въпроси. Аз не помня да съм имал спорове, съществени, по голямата политика с Иван Костов, с Димитър Луджев или с Иван Пушкаров", каза Александър Томов.

Сред решенията, които кабинетът "Попов" взима, са изваждането на България от икономическата организация на соцлагера, известна като СИВ, както и преминаването от планова към пазарна икономика.

"Какво друго можеха да направят. Спряха плащания по външния дълг. Държавата я заварихме с 50 милиона валутен резерв. Пълен дефицит", каза Иван Пушкаров.

"Прагматичният подход сплотява хората. Нуждата от ежедневни решения, ние заварихме празни магазини. Бяха прибрали, във връзка с очакванията за пускане на цените, бяха прибрали голяма част от стоката в складовете и очакваха качването на цените", каза Александър Томов.

Именно освобождаването на цените се превръща в новата арена на политически сблъсък дори между трите най-големи партии, които сформират кабинета "Попов".

"Либерализира цените. Спаси страната от огромна инфлация, защото при началото на старта на този процес инфлацията стигна 600%, ние я доведохме до 2% за около три месеца", каза Александър Томов.

"Особено налагане нямаше, въпросът беше в детайлите доколко, кой, кога", каза още Иван Пушкаров.

В съставянето на кабинета "Попов" най-трудният въпрос е бил кой да бъде министър на вътрешните работи, решението постът да бъде поверен на безспорния юрист Христо Данов е взето буквално секунди преди гласуването.

Така кабинетът "Попов" дава възможност Великото Народно събрание да изпълни мандата си и да приеме сега действащата Конституция, а не да се саморазпусне преди изпълнението на тази задача и с това да доведе до още по-дълбока политическа криза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път у нас - 24-часов ултрамаратон на писта в Русе
За първи път у нас - 24-часов ултрамаратон на писта в Русе
ВК Марица Пловдив - пътят до 9 поредни шампионски титли
ВК Марица Пловдив - пътят до 9 поредни шампионски титли