НОВИНИ

Български ученици ще разговарят с астронавти в МКС

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
09:00, 26.07.2021
Чете се за: 04:05 мин.
Още
Слушай новината

Днес България ще създаде образователна връзка по време на полет с Международната космическа станция.

След специален подбор 32 ученици от цялата страна и по-широка Европа са одобрени, за да зададат космически въпроси към астронавтите, които живеят и работят в пространството.

"Downlink" е проект на посолството на САЩ в София, на над 30 водещи неправителствени организации и Атлантическия клуб на България.

"Целта е да се популяризира изучаването на точните науки сред следващото поколение, сред деца и младежи. Голямата цел на Атлантическия клуб в България е изпращането на третия български космонавт с НАСА, а целта всъщност идва и от желанието ни да стимулираме развитието на науката, както и на бизнеса в България, което може да развива нови високотехнологични продукти и това вече се случва, но искаме да го видим по-добре развито", заяви Екатерина Димитрова.

"В нашия конкурс за събиране на видеа се получиха над 200 клипчета от цяла България и от чужбина, имахме изключително големи трудности да изберем 30, които да изпратим в НАСА и вече финалната селекция се прави от тях на последните 15 видеа", допълни д-р Ангел Апостолов.

"Интересното е, че на 26 юли всички посетители в "София Тех Парк" ще могат да видят момиче току-що завършило гимназия, която иска и е заявила да бъде третият български космонавт. Тя е преминала през подготвителния лагер на НАСА в Измир, Турция. Една от нашите партньорски организации подготвя именно деца, които заминават за тези обучителни лагери. Така че всички ще могат да я видят - тя е много вдъхновяваща млада дама, с нейния костюм се надяваме да дойде", коментира Екатерина Димитрова.

"В момента, в Космоса текат няколко различни надпревари. Едната надпревара е между Джеф Безос и Илон Мъск - те се състезават кой на каква орбита ще си пусне своите сателити, единият искал на 900 км, другият на 400 км, като оня отгоре казва на тоя отдолу "ти ще ми пречиш на моите сателити" и го намирам това за изключително смислен спор, дори политически, технологически спор и като го сравня със споровете, които стават в нашия парламент, си казвам да им имам споровете на американците. Втората най-голяма надпревара е между Ричард Брансън и Европа и Америка, кой първи ще направи космическия туризъм. Ричард Брансън се изхитри да пусне първи космически, туристически кораб, в който беше и той, но на много ниска орбита някъде на около 80 - 90 км над Земята, което е много по-евтино и много по-лесно технически изпълнимо, но хитро се е сетил човекът - направил го е.

И третият много интересен спор в момента това е между Русия и САЩ - състезават се кой първи ще направи филм в Космоса, като руснаците са номинирали една своя много любима филмова актриса да я качат горе, а американците правят един екип, в който е Том Круз и сега да видим кой първи ще се качи на Международната космическа станция, но аз съм сигурен, че нашите деца, които създават въпросите ще дадат и отговори, и въпроси, на които никой няма да може да отговори", каза още Соломон Паси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриела и Стефани Стоеви изпуснаха шанса си в Токио
Габриела и Стефани Стоеви изпуснаха шанса си в Токио
ЦСКА смени цялото ръководно тяло, Стойчо Младенов поема отбора
ЦСКА смени цялото ръководно тяло, Стойчо Младенов поема отбора