НОВИНИ

Български ученици спечелиха 3 медала от Олимпиадата по биология в Казахстан

български ученици спечелиха медала олимпиадата биология казахстан
bnt avatar logo
от БНТ
14:45, 14.07.2024
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Най-добрите български ученици по биология направиха отлично представяне и спечелиха 3 медала от най-престижния турнир по биология за годината в света.

Родните гимназисти спечелиха пълен комплект медали – 1 златен, при това с девети резултат в света, 1 сребърен и 1 бронзов медал от 35-ата Международна олимпиада по биология (IBO), която се проведе в Казахстан, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. От 10 до 14 юли българите премериха знания с 320 ученици от 80 държави.

Златният медал спечели Виктор Лилов (12 клас, СМГ), който се класира на 9-о място в света от най-добрите ученици по биология. Среброто е за Момчил Петков (12 клас, НПМГ), бронзовото отличие е за Виктор-Александър Раданов (12 клас, СМГ), а на Явор Банов (12 клас, ППМГ Бургас) не му достигна много малко, за да влезе в зоната на медалите. Техни ръководители са проф. д-р Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), гл. ас. д-р Радослав Александров (Институт по Молекулярна биология, БАН) и докторант Теодор Трифонов (Институт по биоразнообразие, БАН).

До сега от всички издания на Международната олимпиада по биология българските ученици са спечелили общо 81 медала – 10 златни, 17 сребърни и 54 бронзови медала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоичков получи специален подарък от испанските национали
Стоичков получи специален подарък от испанските национали
Огромно задръстване на АМ "Тракия" заради катастрофа край Карнобат (СНИМКИ)
Огромно задръстване на АМ "Тракия" заради катастрофа край Карнобат (СНИМКИ)