НОВИНИ

Българските моряци от кораба „Руен“ са освободени

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:51, 16.03.2024
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

С помощта на индийските военноморски сили, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен", сред които и седем български граждани, беше освободен. Всички сомалийски пирати, похитили българския товарен кораб Руен, са се предали, 17 души от екипажа са евакуирани, съобщиха индийските военноморски сили. Това потвърди за БНТ изпълнителният директор на Параходство “Български морски флот” кап. д.п. Александър Калчев. Информацията беше потвърдена и от Мария Габриел.

“Благодарение на усилията на индийските военни целият екипаж на кораба е освободен”, съобщи вицепремиерът Габриел.

Тя допълни, че всички моряци са в добро здраве и в момента се полагат усилия за тяхното своевременно завръщане в България.

Корабът „Руен“ с осем български, девет мианмарски и един анголски граждани на борда бе превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година.

Откуп не е плащан. По-рано индийски военен кораб прихвана отвлечения морски съд, който плава под малтийски флаг. Похитителите са открили огън в международни води. Индийски командоси са предприели мащабна спасителна операция за екипажа. Пиратите са били призовани да се предадат и да освободят кораба и всички цивилни под техен контрол.

Министерството на външните работи в тясно сътрудничество с всички компетентни институции, задграничните представителства на Република България в региона и международните партньори се ангажира активно в усилията за освобождаване на българския екипаж.

Днес, 16 март т.г., в МВнР бе повикан и индийският посланик в София, като бе отправена допълнителна молба към индийската страна за съдействие и предприемане на всички възможни действия за опазване на живота и здравето на екипажа.

Министерството на външните работи изказва огромната си благодарност за съдействието на индийската страна в процеса по освобождаване на българските моряци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков и Тервел Замфиров попаднаха в топ 16 на Европейската купа по сноуборд в Санкт Мориц
Радослав Янков и Тервел Замфиров попаднаха в топ 16 на Европейската купа по сноуборд в Санкт Мориц
Лудогорец постигна разгромна победа над Локомотив София
Лудогорец постигна разгромна победа над Локомотив София