НОВИНИ

Българските служби отхвърлиха всякаква връзка на България с пейджърите бомби (ОБЗОР)

Проверка на ДАНС, НАП, МВР и Агенция "Митници" е показала, че в нашата страна не са внасяни или произвеждани пейджъри като тези, които се взривиха в Ливан и Сирия

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:16, 20.09.2024 (обновена)
Чете се за: 07:32 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Българските служби отхвърлиха всякаква връзка на България с пейджърите бомби. Проверка на ДАНС, НАП, МВР и Агенция "Митници" е показала, че в нашата страна не са внасяни или произвеждани пейджъри като тези, които се взривиха в Ливан и Сирия.

Проверени са и финансите на фирмата "Норта Глобъл", която е регистрирана в България. Журналистически разследвания в европейски издания я свързват с пейджърите.

Нашите служби не са засекли съмнителни финансови операции, които да нарушават мерките срещу финансиране на тероризма. Много въпроси повдига обаче безследното изчезване на собственика ѝ - норвежецът Ринсън Хосе.

От официалните данни става ясно, че "Норта Глобъл" е фирма тип "пощенска кутия", през която да преминават финансови потоци.

Уточнен е произходът на тези 1 милион и 600 хиляди евро и той няма нищо общо с ливанската организация Хизбула, която е получател на въпросните пейджъри. Ясно е, че паричният поток е чист, няма данни за пране на пари и за финансиране на тероризъм.

Парите, които са преминали през сметката на "Норта Глобъл", са били по договори за предоставяне на консултантски услуги.

Фирмата не е закупувала никакви стоки и материали, няма и договори, с които да е възлагала производство или сглобяване на каквито и да е устройства, включително и електронни.

Също така не е извършвала нито внос, нито износ на каквито и да било стоки от април 2022 година, когато е основана до момента. Собственикът на фирмата е бил представляван у нас само от пълномощник.

Проверката на ДАНС, МВР, НАП и Агенция "Митници" показва, че фирмата "Норта Глобъл", както и нейният собственик Ринсън Хосе в лично качество не са осъществявали в България или пък през страната сделки, които са с предмет покупко-продажба на каквито и да е стоки, включително и пейджърите, които се взривиха в Ливан и Сирия.

"Не са установили никакво наличие на стоки или производство на стоки, за които става въпрос, в България, категорично няма такива. Единственото, което се е случило, са парични потоци, които са преминали по фактури. На фактурите пише, че са за услуги. Знаете, че в банките трябва да има основанието за преводи, основанието за превод са услуги, а не стоки, така че България няма общо с каквито е да е стоки, пък камо ли на въпросните пейджъри или уоки-токи", заяви премиерът Димитър Главчев.

"По никакъв начин не бих обвързал каквато и да е българска фирма или нещо свързано с България към това, което стана. Нито с финансовите потоци, нито с техническата част, производство, доставка на тези пейджъри", допълни Йордан Божилов, председател на Софийски форум "Сигурност".

Според информация на "По света и у нас" заключенията на експертите се базират на анализите от международни компании по глобална сигурност, които са установили, че компонентите за пейджърите са произведени в две страни - Китай и Тайван, а самите устройства са сглобени в трета страна, като с висока степен на вероятност се предполага, че това е Индия. От друга страна проверката на ДАНС, МВР и НАП е установила че регистрираната у нас "Норта Глобъл" не е придобивала никакви стоки и материали.

"Може да се нарече наистина фирмата тип "пощенска кутия" за парични потоци. На повърхността изглежда, че всичко е нормално, преминават парични потоци за услуги, подчертавам. Въобще няма никакво касателство, това което е преминало през България за въпросните стоки, за които е тема сега, която ме питате", допълни Димитър Главчев.

Според източници на "По света и у нас" въпросните услуги са били консултантски по развитието на проекти. От ДАНС са установили още, че няма никакви данни плащанията да нарушават мерките за финансиране на тероризма. Няма засечени и търговски взаимоотношения с физически лица или фирми, които имат наложени санкции от Съвета за сигурност на ООН или от Съвета на Евросъюза.

"Интересно е как стана обвързването на българската фирма с целия случай. Производителят на тези устройства посочи като фирма, която има правото и лиценза да ги произвежда, унгарска фирма. Унгарската фирма и унгарското правителство много бързо и изведнъж се опитаха да прехвърлят това или по-скоро да отхвърлят от себе си и да го прехвърлят към някой друг и тук се появи българската фирма, което за мен е доста подозрително. Подозрително от гледна точка на действията на унгарската страна", коментира Йордан Божилов, председател на Софийски форум "Сигурност".

"Това, което е установено, дава абсолютно основание да се направи изводът и заключението, че нашата държава по никакъв начин не може и не трябва да бъде замесвана в предполагаеми движения на тези стоки - пейджъри, уоки-токита, радиостанции, които се тиражират по медиите, които бяха взривени в Ливан. Името на държавата като страна не може да бъде свързвано с каквато и да е дейност. Такива предмети не са минавали през страната, не са съхранявани и не са произвеждани в нашата държава", заяви Пламен Тончев, председател на ДАНС.

Експертите обаче не изключват и използването на фактите и представянето им манипулативно да е част от хибридна атака, която да цели създаване на напрежение.

"Различни структури, държави, организации имат интерес да използват всеки един момент, който им е добре дошъл. Да всяват страх, да обръщат вниманието към отделни държави, за да ги поставят в неизгодна за тях светлина", каза още Йордан Божилов.

ДАНС и МВР са установили още, че собственикът на фирмата "Норта Глобъл" Ринсън Хосе никога не е влизал на територията на България. Според източници на "По света и у нас" информация за неговото движение на Европейския континент след 2013 година, когато е първото му влизане в Европа, е разменена и с партньорските служби от Великобритания и Норвегия.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският дисидент Владимир Кара-Мурза се срещна с британския премиер Киър Стармър
Руският дисидент Владимир Кара-Мурза се срещна с британския премиер Киър Стармър
Изненадващо: Френската волейболна звезда Ървин Нгапет се завърна у дома
Изненадващо: Френската волейболна звезда Ървин Нгапет се завърна у дома