НОВИНИ

Българският хелзинкски комитет: Правата на стотици хиляди българи бяха засегнати през 2020 г.

българският хелзинкски комитет правата стотици хиляди българи бяха засегнати 2020
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 11.05.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

За последната година са били засегнати правата на стотици хиляди български граждани, сред които правото на лична свобода и сигурност, свободата на изразяване, правото на придвижване, правото на труд и образование, както и правото на здраве. Това се посочва в годишния доклад за правата на човека на Българския хелзинкски комитет.

Пандемията е поставила под въпрос безусловността на основните човешки права и свободи. В най-неблагоприятна позиция се оказват уязвимите групи, които са били подложени на големи ограничения. За такива се посочват блокадите на ромски квартали по време на пандемията и липсата на механизми за изключване на определени групи с увреждания от обхвата на ограничителните мерки.

"В редица случаи властите използват противоепидемичните ограничения, за да задушат критични политически и граждански изяви срещу техни политики. Мерките предизвикаха периодични дисфункции в работата на съдебната система", пише в доклада.

Докладът посочва и отправените критики към страната ни от международни организации по отношение на принципите на правовата държава и зачитането на човешките права. Само за година Комитетът на министрите към Съвета на Европа е публикувал 4 резолюции срещу страната ни заради продължително неизпълнение на решения на Европейския съд по правата на човека.

От Българския хелзинкски комитет отчитат системно нарушаване на права по време на протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

"Още в първите дни на протестите през юли властите отказаха да различават мирните протестиращи и провокаторите. Полицията нееднократно употреби несъразмерна сила, а проведени проверки не доведоха до признаване и санкциониране на полицейското насилие", се казва в доклада.

Друг проблеми, който посочват от организацията е влошаващата се медийна свобода у нас. Те припомнят и критиките на "Репортери без граници" за безразличието на правителството по този въпрос.

Вижте целия доклад ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилен кабинет за безплатни очни прегледи до 16 юли
Мобилен кабинет за безплатни очни прегледи до 16 юли
Хванаха бургазлия с наркооранжерия в хола (СНИМКИ)
Хванаха бургазлия с наркооранжерия в хола (СНИМКИ)