НОВИНИ

Балкан Ботевград е първият финалист в НБЛ

„Зелените“ спечелиха и четвъртия мач с Черноморец с 94:78 на свой терен и с 3:1 затвориха серията в своя полза.

балкан ботевград първият финалист нбл
bnt avatar logo
от БНТ
21:06, 15.05.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Балкан ще играе за титлата в НБЛ за трета поредна година. „Зелените“ спечелиха и четвъртия мач с Черноморец с 94:78 на свой терен и с 3:1 затвориха серията в своя полза. Те имаха 17 точки аванс в хода на срещата и макар да пропиляха голяма част от него в края, успяха да удържат водачеството си до последно.

Двубоят отново бе с висок заряд, а в края напрежението между феновете и намиращия се зад пейката на бургаския тим техен президент Васил Стоянов ескалира, като се наложи намесата и на охраната, както и на Сашо Везенков, за да потушат страстите.

Двубоят започна много оспорвано и с размени на водачеството. Черноморец печелеше борбите, но и двата отбора демонстрираха висока успеваемост под коша. Силна серия в средата на частта обаче изведе „зелените“ напред със 7, а след края ѝ те водеха с 26:23, след като съперникът им така и не бе вкарал тройка.

Баскетболистите на Васил Евтимов стигнаха до равенство малко след началото на втория период при 28:28, но последва срив в играта им и повече от пет минути те така и не успяха да се разпишат. Домакините се възползваха и на почивката се откъснаха с 47:34 след общо 29 точки на Димитър Димитров и Майки Диксън.

Водени от разигралия се Шон Смит, след паузата настъпи подем в играта на гостите и те успяха да скъсят дистанцията само на 7. Балкан обаче изигра силни финални минути на частта, в които успя да се откъсне и със 17, преди тройка със сирената на Травис Макконико да намали на 74:60 преди решителния период.

Гардът продължи да има ключови изяви в нападение и в средата на заключителната четвърт разликата падна едва до 5. Точни стрелби на Димитър Димитров дадоха глътка спокойствие на домакините, а след кош и на Сюприйм Хана, три минути преди сирената, авансът на тима им отново стана двуцифрен – 84:73. Васил Евтимов взе прекъсване, но до края отборът му така и не успя да обърне развоя на срещата.

Защитата на Черноморец отново не успя да се справи със Майки Диксън, вкарал над 30 във втори пореден мач, този път 36, за нов личен рекорд. Димитър Димитров добави 26 точки.

За съперника 25 точки реализира Травис Макконико.

В спор за златото отборът на Васил Христов ще се изправи срещу победителя от серията между Рилски спортист и Спартак Плевен, където ще се играе пети мач.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив спечели Купата на България по футбол за четвърти път в историята си след зрелищен финал с Лудогорец
Ботев Пловдив спечели Купата на България по футбол за четвърти път в историята си след зрелищен финал с Лудогорец
Кенгуру-грижата: 11% са недоносените бебета в България
Кенгуру-грижата: 11% са недоносените бебета в България