НОВИНИ

Балкан Ботевград обърна Ямбол и удължи победния път в НБЛ, Академик Пловдив срази у дома Миньор 2015

Борил Гочев
от Борил Гочев
20:27, 27.01.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
балкан ботевград обърна ямбол удължи победния път нбл академик пловдив срази дома миньор 2015
Снимка: НБЛ
Слушай новината

Балкан Ботевград стигна до третата си поредна победа в Националната баскетболна лига (НБЛ), след като в мач от 19-ия кръг на редовния сезон надви драматично състава на Ямбол със 75:72 като гост.

През първото полувреме в зала "Диана" предимството бе изцяло на страната на домакините, които въпреки че допускаха повече грешки, съумяха да реализират цели 8 тройки, което им помогна в един момент да се откъснат с 16 точки при 44:28 в края на втория период. В самия край обаче тройка на Мартин Сотиров направи така, че на почивката ботевградчани да изостават с 13 при 31:44 макар че успеваемостта им при стрелба от игра беше едва 27%.

След подновяването на играта обаче гостите повишиха нивото си и водени от своя капитан Димитър Димитров успяха да се върнат в борбата, като дори преди решителните 10 минути вече имаха аванс при 60:57. В заключителната четвърт играта продължи да бъде равностойна, като двата тима отново си размениха водачеството на няколко пъти, за да дойдат последните секунди на срещата. Първо, точни изпълнения от наказателната линия на Питър Кис доближиха Ямбол само на точка при 72:73, но при следващото нападение Димитров беше точен за Балкан, правейки резултата 75:72 в полза на своя тим. Накрая домакините все пак имаха шанс да организират атака, която да вкара двубоя в продължение, но опитният Павел Маринов извърши нарушение и така преднината на "зелените" оцеля.

За състава на Небойша Кнежевич по 16 точки вкараха Димитър Димитров и Георги Герганов, а с 12 приключи Йордан Минчев.

От другата страна за ямболии Питър Кис се отчете с "дабъл-дабъл" - 24 пункта и 16 борби, Павел Маринов завърши с 16 точки, а 14 добави Николай Михайлов.

В класирането Балкан Ботевград е на 5-ото място с баланс 11-8, докато Ямбол е 8-и с показатели 7-12.

Междувременно в друг мач от кръга Академик Пловдив срази Миньор 2015 Перник у дома с 90:72 (24:15, 26:17, 25:20, 15:20).

Баскетболистите на Йордан Янков имаха пълен контрол върху събитията на паркета в зала "Сила" и заслужено стигнаха до крайния успех, за който Ренел Къмингс избухна с 30 точки, а 13 прибави Джъстин Маккол.

За гостите от Перник Ромело Бърел бе над всички със своите 18 пункта, докато с 15 завърши Данило Арнитович.

В подреждането тази победа помогна на Академик Пловдив да се измъкне от дъното и да се изкачи до 9-ата позиция с баланс 6-13, докато момчетата на Георги Младенов са едно място по-назад с идентични показатели.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търговски неволи: Италианците не купуват зимни дрехи заради топлото време
Търговски неволи: Италианците не купуват зимни дрехи заради топлото време
Как години наред фалшив Фейсбук профил използва самоличността на репортер на БНТ?
Как години наред фалшив Фейсбук профил използва самоличността на репортер на БНТ?