НОВИНИ

Балкан и Черноморец научиха жребия си за Купата на ФИБА Европа

балкан ботевград първа загуба турнира купата фиба европа
Снимка: БК Балкан Ботевград
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:13, 08.08.2023
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Шампионът на България по баскетбол за мъже Балкан (Ботевград) попадна в група А от редовния сезон на турнира за Купата на ФИБА Европа. Съперници на Балкан ще бъдат Спортинг Лисабон (Португалия), Фехервар (Унгария) и победителят от квалификационния турнир в Унгария между съставите на Кьорменд (Унгария), Анортозис (Кипър) и Бней Херцлия (Израел).

Българският първенец Балкан бе сред отборите, които влязоха директно в груповата фаза на редовния сезон.

Вицешампионът Черноморец (Бургас) ще участва в квалификациите и ще има за противници финландския Катая Баскет и шведския Борос Баскет. Жребият, теглен в Мюнхен (Германия), прати бургазлии в група D на пресявките, които се проведат на турнирен принцип. Турнирът с участието на Черноморец ще се проведе във Финландия в периода 2-5 октомври.

Отборите в квалификациите бяха разпределени в шест групи по три тима и една с четири. Победителите от всеки квалификационен турнир ще се класират за редовния сезон на Купата на ФИБА Европа, в който през следващия сезон ще участват общо 40 тима, разделени в 10 групи по четири.

От 21 отбора, които са заявили, че при отпадане от квалификациите на по-силния турнир на Международната федерация по баскетбол (ФИБА) – Шампионската лига, имат желание да участват в Купата на ФИБА Европа, максимум 20 ще могат да влязат в редовния сезон.

Това отваря възможност и други състави от пресявките, освен победителите в квалификационните турнири, да влязат в редовния сезон на Купата на ФИБА Европа, при условие, че някой от заявилите участие първо за Шампионската лига успее да влезе в групите на този турнир.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар гори край зеленчуковата борса до петричкото село Кърналово
Голям пожар гори край зеленчуковата борса до петричкото село Кърналово
Франция е на четвъртфинал на световното първенство по футбол за жени
Франция е на четвъртфинал на световното първенство по футбол за жени