НОВИНИ

Барикади и сълзотворен газ в Черна гора заради интронизацията на Йоаникий

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:42, 05.09.2021
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Размирици белязаха церемонията по ръкополагането на наместника на сръбския патриарх в Подгорица. В град Цетине, където се проведе интронизирането, полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. По ключови пътища на Черна гора противници на Сръбската църква издигнаха барикади.

С горящи автомобилни гуми и барикади, противниците на Сръбската църква блокираха още от вчера подстъпите към Цетине - историческата столица на Черна гора.

Полицаите няколко пъти използваха сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръснат протестиращите. Демонстрантите, обаче, не се отказаха.

Независимо от призивите да се промени мястото на церемонията, Сръбската патриаршия не се отказа ръкополагането да се проведе в средновековния манастир в града. Сръбският патриарх и неговият наместник пристигнаха в Цетине с хеликоптер. Автобусите със свещеници не бяха допуснати от протестиращите до манастира.

Под съпровода на гърмежи, гневни викове на протестиращите и със засилена охрана, митрополит Йоаникий беше ръкоположен за наместник на сръбския патриарх в Черна гора. Двамата се върнаха в Подгорица пак с хеликоптер.

Само човек, лишен от достойнство, може да позволи да бъде транспортиран с хеликоптер и защитен с бронежилетка да влезе в манастира в Цепине. Той е срам за престола на Свети Петър, заяви Мило Джуканович, президент на Черна гора.

Черна гора се отдели от Сърбия през 2006 г., но Черногороската църква остана към Сръбската патриаршия.

Мило Джуканович и неговата Демократична партия на социалистите винаги са се опитвали да ограничат влиянието на Сръбската православна църква в Черна гора. На изборите миналата година, обаче, за първи път от 30 години партията загуби изборите. На власт дойде коалиция, която е близка със Сръбската църква.

Не мога да повярвам, че може да е в интерес на някой човек или определена група, да застраши нашите ценности. Но за съжаление сме свидетели, че определени политически и криминални структури, от страх да не бъдат изправени пред съда, сега създават напрежение, каза Здравко Кривокапич, премиер на Черна гора.

Съветник на президента Джуканович е задържан за размириците. В Подгорица се проведе контрапротест - на привърженици на Сръбската църква.

Митрополит Йоаникий беше избран за наместник на Сръбския патриарх през май, след като предшественикът му, който заемаше поста от 1990 г., почина от COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделци блокираха главен път заради унищожената от градушките реколта в Пловдивско
Земеделци блокираха главен път заради унищожената от градушките реколта в Пловдивско
Масова демонстрация срещу мерките в Нидерландия
Масова демонстрация срещу мерките в Нидерландия