НОВИНИ

Баскетболистът Александър Гавалюгов бе избран в идеалната петица на европейското първенство за юноши до 18 год.

баскетболистът александър гавалюгов избран идеалната петица европейското първенство юноши год
bnt avatar logo
от БНТ
10:31, 31.07.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Гардът на националния отбор Александър Гавалюгов бе избран в идеалната петица на европейското първенство за юноши до 18 годишна възраст в Португалия. Националът ни записа средно по 21.9 точки, 6.6 асистенции и 5.0 борби на мач. Гавалюгов е третия най-ефективен баскетболист на първенството със среден коефициент 20,4

В петицата, обявена след финала, в който Латвия надигра Белгия със 75:69, попаднаха още Робертс Блумс от тима на шампиона Латвия, Ноа Мьосен от сребърните медалисти Белгия, Рубен Прей от състава на Португалия и Дейвид Миркович от отбора на Черна гора.

Възпитаникът на школата на Балкан завърши турнира на първо място при реализаторите с отбелязаните си точки и по направени асистенции.

Максим Бочев се нареди втори при най-успешните стрелци от игра с 61,7% успеваемост. Юношата на Левски е пети в класацията на най-точните от дистанция с 47,4% в стрелбата от тройката.

Момчил Кадиев е десети при най-добрите изпълнители на наказателни удари с 82,8% успеваемост. Гардът на Левски е седми при подавачите с 4,6 асистенции на мач, като дели четвърто място по отнети топки с 2,7 на мач.

България завърши на десето място с 4 победи и 3 загуби. Тимът ни е осми по резултатност със 79 точки вкарани средно на мача. Тимът ни е пети по успеваемост с 44,7% от игра. В стрелбата за две точки Лъвовете са стреляли с 55,4% успеваемост, което ги нарежда на четвърто място. С 29% от тройката тимът ни е десети.

България е отборът, който има най-много асистенции в шампионата с 18,7 на мач, като зае 4-то място по ефективност с 88,7 средно на мач.

Латвия спечели титлата на европейското първенство по баскетбол за юноши U18 в Дивизия B и така си гарантира промоция в елита, след като на финала надви Белгия със 75:69.

Шампион в Дивизия А стана Сърбия, който пред собствена публика в Ниш надви Испания с 81:71. Германия спечели исторически медал, след като в мача за бронза се наложи над Франция с 67:59.

Полша и Чехия изпадат от елита и догодина ще играят в Дивизия B. Финландия също завърши в тази зона, но заради домакинството си на шампионата догодина, запазва мястото си в Дивизия А.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям горски пожар премина от Калифорния в Невада
Голям горски пожар премина от Калифорния в Невада
Димитър Илиев се срещна с президента на БФС Борислав Михайлов
Димитър Илиев се срещна с президента на БФС Борислав Михайлов