НОВИНИ

Баскетболистките на САЩ записаха 27-а поредна победа на световни първенства

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
13:24, 27.09.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
баскетбол, Световно първенство жени, САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Слушай новината

Отборът на Съединените щати надигра категорично Босна и Херцеговина с 121:59 в мач от група А на световното първенство по баскетбол за жени в Австралия и Нова Зеландия.

Така американките подобриха собствения си рекорд по поредни победи на шампионати на планетата, като постигнаха 27-и успех. Тимът не е губил от полуфинала срещу Русия през 2006 г. Преди това американките имаха 26 победи в периода 1994-2006. Съветският съюз държи световни рекорд с 56 поредни успеха от 1959-а до 1986-а.

Американките спечелиха всичките си мачове в групата със средна разлика от съперничките си от 46,2 точки.

В американския тим липсваше Джуъл Лоъд, но която бе дадена почивка. Калея Копър започна на нейното място и завърши с 11 точки. Николина Елез бе най-резултатна за босненките с 19 точки.

В друг мач Пуерто Рико се наложи над Република Корея с 92:73, за да се класира за първия си четвъртфинал на световно първенство. Китай победи Белгия с 81:55 за второто място в групата.

Междувременно стана ясно, че Международната федерация по баскетбол (ФИБА) започна разследване на сбиването между две съотборнички в националния отбор на Мали на Световното първенство за жени в Сидни (Австралия), съобщиха от централата.

Инцидентът стана в понеделник след мача от груповата фаза между Мали и Сърбия (68:81). По време на телевизионно интервю с една от сръбските баскетболисти в микс зоната се сбиха Салимату Курума и Камит Елизабет Дабу от тима на Мали. Боят беше прекъснат от съотборничките им.

"ФИБА е информирана за инцидента между две баскетболистки на Мали след мача срещу Сърбия. Международната федерация започна разследване, след което ще вземе решение за дисциплинарни наказания", се казва в изявлението.

Националният отбор на Мали спечели четири точки след четири мача и е на последното, шесто място в класирането на група В, като загуби шанс да продължи напред в турнира. Последният мач на тима от груповата фаза ще бъде на 27 септември срещу Канада.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УС на БФ по волейбол отся пет кандидатури за поста селекционер на мъжкия национален отбор
УС на БФ по волейбол отся пет кандидатури за поста селекционер на мъжкия национален отбор
МВнР осъди освиркването на българския химн от македонските фенове
МВнР осъди освиркването на българския химн от македонските фенове