НОВИНИ

Баскетболните национали до 18 г. спечелиха бронза от еврошампионата в Скопие и се завърнаха в елита

Селекцията на Стойо Чолаков си тръгна с бронзовото отличие и се завърна в Дивизия А след 11-годишна пауза

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
21:50, 04.08.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Европейски баскетбол
полша българия европейско първенство юноши години скопие трето
Снимка: FIBA
Слушай новината

Българският национален отбор за юноши до 18-годишна възраст завоюва бронзовите медали на европейското първенство в Скопие, Дивизия Б. Селекцията на Стойо Чолаков подчини Полша с 85:64 в срещата за третото място, изиграна в зала "Борис Трайковски". Българите разгърнаха офанзивния си потенциал и държаха съдбата си в свои ръце през целия мач, за да увенчаят представянето си не само с медал, но и с място в Дивизия А, където ще играят догодина.

За последно младите "лъвове" бяха част от елита в съответната възраст от 2013 година. Освен това българският тим финишира с пет победи и две загуби своето участие в шампионата, който се провежда в западната ни съседка.

Откриващите минути загатнаха за доста интрига и това се затвърди с пълна сила. За символичните гости огромна роля в офанзивен план изиграха Деян Колев, Даниел Хинков и Теодор Трифонов. От своя страна поляците разчитаха в този елемент на Тимотеуш Стерники и Иво Баган. Трифонов имаше последна дума в края на встъпителния период и предостави възможността на българите да се отскубнат с 3 точки.

Младите „лъвове“ включиха на още по-добра скорост в следващата десетка, когато намериха пътя към двуцифрената преднина, изкована от Александър Гавалюгов, Иван Димитров, Трифонов и Колев. Нападението на поляците не бе на нивото на техните съперници, а проблясъците на Зоран Миличич и Стерники също не даде нужния резултат. Българският тим се възползва от този факт и се оттегли в съблекалнята при 55:38.

Трифонов, Гавалюгов, Димитров и Колев отново обединиха сили в хода на третата част, оставяйки българите на добра изходна позиция. Матеуш Орловски, Миличич и Стерники направиха опит да вдъхновят „Дружина полска“, но младите „лъвове“ често намираха противодействие и си извоюваха 15-точков аванс след 30 минути игрово време.

Миличич, Орловски и Стерники дадоха да се разберат, че полският отбор не се е предал, особено в откриващите моменти на заключителната четвърт, когато стопи изоставането до минус 9 точки. Гавалюгов и Димитров наказаха светкавично полската защита, а Даниел Хинков окончателно прекърши мечтите им за обрат и до финалната сирена българският тим не погледна назад.

Александър Гавалюгов нямаше спиране за победителите с 20 точки, 7 борби, 11 асистенции, 6 откраднати топки и 4 точни шута отвъд дъгата. Теодор Трифонов го последва с 18, 7 овладени под двата ринга топки и 5 завършващи подавания. Иван Димитров се отчете с 15 точки и 9 овладени под двата коша топки, Деян Колев остави на сметката си 11 точки и 8 борби. Даниел Хинков завърши с 10 точки и 7 борби.

Тимотеуш Стерники бе над всички за поляците с 23 точки, 8 борби, 6 асистенции и 4 успешни изстрела от далечна дистанция. Зоран Миличич приключи с 11 и 8 овладени под двата ринга топки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Париж 2024: Кирил Милов стартира срещу чилийски представител на олимпийския турнир по борба
Париж 2024: Кирил Милов стартира срещу чилийски представител на олимпийския турнир по борба
Забележително!
Забележително!