НОВИНИ

Баскетболните национали U18 ще спорят за бронза на еврошампионата в Скопие

Селекцията на Стойо Чолаков все още има шансове за промоция в елита

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
21:50, 03.08.2024
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Баскетболните национали U18 ще спорят за бронза на еврошампионата в Скопие
Снимка: FIBA
Слушай новината

Българският национален отбор ще спори за бронза на европейското първенство в Скопие, Дивизия Б. Селекцията на Стойо Чолаков отстъпи пред Северна Македония с 68:92 в първата полуфинална среща, изиграна в зала "Борис Трайковски". Българите влязоха в ролята на догонващи и не се отказаха от мисълта за обрат през огромна част от мача, но баскетболистите на Горан Андреевски нямаха спиране в офанзивен план.

По този начин младите "лъвове" пропуснаха първия си шанс да се класират за Дивизия А, като той вече минава през борбата за бронзовото отличие. Утре (неделя) българският тим ще срещне загубилия от втория полуфинал между Полша и Австрия, които ще спорят по-късно тази вечер. От своя страна северномакедонците вече си осигуриха промоция в елита догодина.

Откриващите минути не предвещаваха подобен изход и честата смяна на водачеството затвърдиха тези думи, като реализатори не липсваха и от двете страни. Точни стрелби на Лука Маряновик и Никола Яничик предоставиха възможността на домакините на шампионата да отворят двуцифрен аванс и в края на встъпителния период да се отскубнат с 6 точки.

Северномакедонците си припомниха какво е да водиш с двуцифрена разлика в следващата десетка, когато Атанасий Траянов и Марко Луканоски изгряха на сцената. Александър Гавалюгов и Теодор Трифонов направиха опит да вдъхновят българите, но Луканоски нямаше спиране и се погрижи западните ни съседи да се оттеглят в съблекалнята с 53:38 в съблекалнята.

Домакините на шампионата не намалиха оборотите и на старта на третата част, тъй като заплахата от тяхна страна идваше от доста играчи. Младите „лъвове“ отново се вдигнаха на щурм, този път със съдействието на Кристиян Василев и Гавалюгов, стопявайки значително своето изоставане, но севеверномакедонците продължиха да действат силно в офанзивен план и си извоюваха 7-точков актив след 30 минути игрово време. В заключителната четвърт западните ни съседи за пореден път вдигнаха оборотите и си върнаха двуцифрения аванс, с което си улесниха задачата до финалната сирена.

Теодор Трифонов се отличи за българите с 20 точки, включително и с 4 точни шута отвъд дъгата. Александър Гавалюгов се отчете с 13, 6 борби и 9 асистенции. Деян Колев финишира с 12 и 12 овладени под двата ринга топки.

Марко Луаканоски поведе победителите с 20 точки и 16 борби. Атанасий Траянов и Никола Яничик се разписаха с по 17 точки, като вторият завърши и с 11 овладени под двата ринга топки, Лука Маряновик има 12 и 5 асистенции.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Република Корея си извоюва отборната титла на сабя жени от олимпийския турнир по фехтовка
Република Корея си извоюва отборната титла на сабя жени от олимпийския турнир по фехтовка
Бокс: Хавиер Ибаниес, четвъртфинал (ВИДЕО)
Бокс: Хавиер Ибаниес, четвъртфинал (ВИДЕО)