НОВИНИ

Баскетболните национали U18 си проправиха път до Топ 4 на еврошампионата в Скопие

Селекцията на Стойо Чолаков надделя над Швейцария и мечтае за промоция в Дивизия А

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
23:55, 02.08.2024
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Баскетболните национали U18 си проправиха път до Топ 4 на еврошампионата в Скопие
Снимка: FIBA
Слушай новината

Българският национален отбор за юноши до 18-годишна възраст си проправи път до полуфиналите на европейското първенство в Скопие, Дивизия Б. Селекцията на Стойо Чолаков надделя над Швейцария с 84:78 в последната четвъртфинална среща, изиграна в Спортен център "Кале". Българите можеха да постигнат важния успех доста по-лесно, тъй като се радваха на актив от 20 точки в хода на мача, но в края удържаха швейцарския щурм и направиха нова крачка към Дивизия А.

Двубоят за младите "лъвове" не доигра Деян Колев, който получи дисквалификация в заключителната четвърт. В спор за място на финала българският тим ще има за съперник домакините от Северна Македония, които на четвъртфиналите разгромиха Португалия след 71:42. Полуфиналът ще бъде изигран в събота (3 август) от 19:30 часа.

Откриващите минути преминаха под знака на равенството, като Лукас Маниема и Деян Колев се заеха с ролите на основни реализатори. Впоследствие към силното представяне на втория в офанзивен план се присъединиха Теодор Трифонов и Александър Гавалюгов, като усилията на тримата се възнаградиха за разлика от 12 точки в полза на символичните гости в края на встъпителния период.

Българите затвърдиха тенденцията и в началото на следващата десетка, когато Трифонов, Колев и Гавалюгов се редуваха да създават проблеми на швейцарската защита. „Кръстоноците“ разчитаха да се върнат в играта основно чрез Андрин Ньок и Маниема, но Даниел Хинков пое щафетата и стопира швейцарския устрем, предоставяйки възможността на младите „лъвове“ да се оттеглят в съблекалнята при 50:30 в тяхна полза.

„Кръстоносците“ нямаха намерение да се отказват, тъй като в откриващите моменти на заключителната четвърт Кабир Нарасимхан и и Неса съкратиха изоставането им само до 7 точки. Лидерските качества на Гавалюгов и Хинков изпънаха във важен момент, а младите „лъвове“ драпаха със зъби и нокти да потърсят нова двуцифрена преднина.

„Кръстоносците“ нямаха намерение да се отказват, тъй като в откриващите моменти на заключителната четвърт Кабир Нарасимхан и Неса съкратиха изоставането им само до 7 точки. Лидерските качества на Гавалюгов и Хинков изпънаха във важен момент, а младите „лъвове“ драпаха със зъби и нокти да потърсят нова двуцифрена преднина. Драматичните моменти не липсваха, но далечен снаряд на Гавалюгов в последните 2 минути и кош на Иван Димитров подпечатаха класирането на българския тим.

Александър Гавалюгов вдъхнови победителите със своите 20 точки, 5 борби, 11 асистенции и 4 успешни шута отвъд дъгата. Теодор Трифонов (6 овладени под двата ринга топки) и Деян Колев (11 овладени под двата коша топки) се разписаха с по 16 точки. Даниел Хинков се отчете с 11 и 6 борби.

Даян Неса бе над всички за швейцарците с 26 точки и 6 борби. Лукас Маниема приключи с 24, 6 овладени под двата ринга топки и 6 асистенции, Андрин Ньок наниза 12 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Париж 2024: Програма - 03.08.2024 г.
Париж 2024: Програма - 03.08.2024 г.
Пълен триумф за Франция в BMX състезанието при мъжете на Игрите в Париж
Пълен триумф за Франция в BMX състезанието при мъжете на Игрите в Париж