ББР удължи сроковете на програмите си в подкрепа на физическите лица и бизнеса

от БНТ
10:37, 20.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Бизнес
ббр удължи сроковете програмите подкрепа физическите лица бизнеса
Слушай новината

Министерският съвет одобри удължаване на срока за кандидатстване по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19.

За безлихвен кредит по Програмата може да се кандидатства до 31 август 2021 г. или до изчерпване на гаранционните лимити за финансиране от страна на търговските банки-партньори.

ББР е в процес на сключване на анекси с банките, които все още разполагат със свободен лимит за финансиране по Програмата - Алианц Банк, Инвестбанк, Централна кооперативна банка и Пощенска банка, така че приемът на заявления да рестартира.

Антикризисната мярка осигурява отпускането на безлихвени заеми до 6900 лв. на лица на трудов договор и самоосигуряващи се, земеделски производители и сезонни работници, които са преустановили дейността си вследствие на извънредната епидемична обстановка. Максималният срок на погасяването им е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Удължено бе и действието на Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на предприятията, пострадали от пандемията. Срокът за включване на кредити в гарантирания портфейл е до 31.12.2021 г. Фирмите могат да кандидатстват за финансиране до 20.12.2021 г.

Програмата е отворена за всички сектори на икономиката и се прилага от търговските банки партньори за цялата територия на страната. ББР предоставя гаранционно покритие в размер на 80% от главниците на всеки от кредитите по мярката.

По инициатива на Министерството на икономиката се работи по присъединяването на Програмата за бизнес финансиране към обявената нова програма „Възстановяване“ в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете и ББР.

До този момент Българската банка за развитие е одобрила за гарантиране кредити за над 559 млн. лв. по двете държавни антикризисни програми. Със средствата са подпомогнати 52320 физически лица и е дадена възможност за финансиране на над 1800 компании.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Опасно мъртво вълнение - какви са препоръките
Опасно мъртво вълнение - какви са препоръките
Илиан Илиев с емоционално послание на сбогуване с Черно море
Илиан Илиев с емоционално послание на сбогуване с Черно море