НОВИНИ

БЧК ще строи европейски Център за обучение на спасители и парамедици

бчк строи европейски център обучение спасители парамедици
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 11.06.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Парламентът одобри идеята за изграждането на европейски Център за подготовка у нас, в който да бъдат обучавани специалисти по бедствия, аварии и катастрофи, както и учебно заведение за парамедици.

Центърът ще бъде с капацитет 1200 души, а заедно с него ще бъде създаден и регионален склад за бедствена готовност.

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за БЧК, с което се дава безвъзмездно право на строеж в полза на Червения кръст върху имоти публична или частна държавна собственост, с което на практика дадоха зелена светлина на проекта.

Той ще бъде реализиран между Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, заедно с правителството на България.

"Това е важна стъпка в утвърждаването на авторитета на БЧК, а и не само, изобщо на цялата ни държава. В България ще се обучават кадри от цяла Европа, от целия свят. Те ще получават диплома и всички ще се обучават на територията на нашата държава. За целта обаче има два важни фактора. Първият е финансирането на този проект, а по думите на акад. Христо Григоров, това финансиране вече е осигурено. За целта е необходимо и да се предостави на БЧК земя, която да бъде използвана за създаването на този център", посочи по време на дебатите депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е сред вносителите на законопроекта.

Подкрепа за идеята дойде и от страна на опозицията.

"Още в комисията заявихме, че парламентарната група на БСП ще подкрепи на първо четене този закон, тъй като дълбоко уважаваме дейността на БЧК и неговите функции на територията на страната, както и участието му в международни акции, в подкрепа на гражданите от целия свят", каза проф. Георги Михайлов, който потвърди подкрепата на групата му, но настоя за прецизиране на някои текстове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ферарио Спасов: Запазихме шансове за финала
Ферарио Спасов: Запазихме шансове за финала
Крушчич: Изпуснахме да разгромим Ботев
Крушчич: Изпуснахме да разгромим Ботев