НОВИНИ

Бедствие в Карлово: Евакуираха 7 души заради наводнението

bnt avatar logo
от БНТ
22:15, 22.08.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Регионални
Слушай новината

Силен порой наводни десетки къщи, магазини и училище в Карлово. Наложи се да бъдат евакуирани 7 души. Леки коли и камиони закъсаха на Околовръстното шосе в града.

92-годишна жена беше сред спасените от наводнението. По време на бедствието е била сама в къщата. Когато отишли при нея, близките й веднага позвънили на тел. 112.

"Горе на втория етаж, защото там, където беше направо страшно... хладилник, легла, всичко, всичко ми е във вода", разказа Пенка Манасиева.

Пороят продължи около час, наводни дворовете и приземните етажи на над 40 къщи и магазини, отнесе и леки автомобили. Стихията помете и входа на гимназията по жп транспорт. Четирима души бяха блокирани.

"Невиждано бедствие - това мога да кажа за Карлово. Всичко е помляно - подхода към училището, вратите са разбити, подземията са заляти, лошото е, че там са новите ни кабинети, всичко е под вода", обясни Стефан Филчев - директор на училището.

"Аз такава стихия не съм виждала в живота си. Нещо страшно и какво да правиш, нищо не можеш. Само стоиш и гледаш и после като излязохме и видяхме", разказаха потърпевши.

Община Карлово веднага започна укрепване на отводнителния канал, който е придошъл вследствие на поройния дъжд, а затлачване с боклуци е станало причина водата да прелее.

"Работят няколко екипа на обслужващите фирми, които разчистват коритото на дерето от наноси и утре ще сформираме комисия, която ще оцени щетите по разрушението на инфраструктурата, ще оцени щетите по офиси, магазини, дворове и частни жилища", заяви Николай Цветков - заместник-кмет на Община Карлово.

За овладяване на извънредната ситуация бяха изпратени 7 екипа огнеборци и спасители от сектор "Специализирани оперативни дейности" на Регионалната дирекция в Пловдив.

Репортер: Станислава Христозова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шведската полиция обезвреди съмнителна чанта на фестивал в Стокхолм
Шведската полиция обезвреди съмнителна чанта на фестивал в Стокхолм
Лудогорец разгроми Пирин в Благоевград и зае третото място в класирането
Лудогорец разгроми Пирин в Благоевград и зае третото място в класирането