НОВИНИ

Прокуратурата разследва катастрофата с бус, пълен с мигранти край Годеч

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:32, 22.08.2022
Чете се за: 04:50 мин.
Криминално
Слушай новината

Софийската окръжна прокуратура е започнала разследване на катастрофата с бус, пълен с мигранти край Годеч. Самоличността на шофьора, който загина на място, все още не е изяснена, издирва се и собственикът на превозното средство. Оказва се, че трафикът на мигранти в района не е прецедент. Местни хора разказват, че всяка седмица виждат коли от цялата страна.

Бусът с нелегални мигранти излиза от пътя на завой малко преди село Букоровци.

"Виждам огън, пламък голям. След това пожарната започна да гаси огъня", разказва Гроздан Борисов.

Шофьорът загива на място, обгърнат в пламъци. 30-те мигранти от Афганистан успяват да се спасят. Според местните хора бусът с хасковски номера е забелязван и друг път. Оказва се, че маршрутът е предпочитан от каналджиите.

Хората в селото разказват, че не веднъж са срещали мигранти в близост до стопанствата си.

"Тук е най-прекият път за границата. През ден минават. Онзи ден звънях на 112 и "Гранична полиция", но не можаха да ги намерят", разказа още Гроздан Борисов.

На това място само преди няколко дни е заловена поредната малка група мигранти. В страни от пътя могат да се видят оставени дрехи, обувки, лекарства и бутилки с минерална вода. Най-често мигрантите се оставят на няколко километра от границата със Сърбия, където сами търсят път напред.

Според разказите на местните хора някои от необитаемите къщи в района на селото се използват за кратка почивка от нелегалните мигранти по пътя им към Западна Европа.

В тази къща, например, преди дни са забелязани няколко човека. Катинарът на вратата е непокътнат, но на втория етаж вратите са оставени отворени.

"Чат пат по къщите, които са празни влизат, преспиват и продължават. Те ходят по една пътека за границата надолу. По време на смяна на поста най-много се раздвижват. На колите регистрацията е от различни места Пловдив, Търговище, Разград. Отвсякъде. Вечерно време преди седмица 4 - 5 коли минаха пълни с по пет шест души", разказват местните хора.

Освен лични вещи и багаж по пътя към границата намираме и този изоставен микробус. Номерата са свалени. Документите на буса са изоставени на предната седалка. Задните стъкла са затъмнени със спрей. В товарното помещение са оставени единствено няколко въжета.

Според експерта по сигурност Тихомир Безлов каналите на запад през Сърбия винаги са били предпочитани за каналджиите, тъй като румънската граница е по-трудна за преминаване заради река Дунав. Според Безлов в случая не става въпрос за централизирана стройна организация, а за хаотични каналджийски мрежи.

"Които обаче прекарват рекордно количество мигранти през последните месеци. Вероятно подобен обем хора, които преминават през България, е имало само през 2015 година", казва Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според експерти България оглавява челните класации в Европа.

"Може да се каже, че сме третият по големина канал в Европа. Първият е Италия с около 50 хиляди, втори са Испания с около 18 000 от началото на годината до средата на август. Ние сме с около 10 000. Неприятната новина е, че за първи път България изпреварва Гърция", обяснява още Безлов.

Данни на МВР, представени през месец май, показват, че от началото на годината са предотвратени близо 34 000 опита за незаконно влизане в България, което е с 4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тен Хаг оставя на пейката Роналдо и Магуайър за дербито с Ливърпул
Тен Хаг оставя на пейката Роналдо и Магуайър за дербито с Ливърпул
Глушков и Виденов: България може да победи всеки в групата си на Евробаскет 2022
Глушков и Виденов: България може да победи всеки в групата си на Евробаскет 2022