НОВИНИ

Бедствие заради безводие - села във Великотърновско са застрашени да останат на сухо и през зимата

bnt avatar logo
от БНТ
21:42, 04.09.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Един проблем, който изглежда нелогичен на фона на наводненията от последните дни. Безводие тормози десетки села във Великотърновско. Над 20 села в областта продължават да бъдат на режим или изобщо да нямат вода.

Село Караисен в община Павликени стана символ на безводието в региона - хората почти нямат надежди, че проблемът може да бъде решен.

"Селото има 700 жители. Вода няма в тръбопроводите от 1 юни. Проблемът е общ за голяма част в населените места в България. За да се предприеме някакво решение, според мен е необходимо държавата да обърне внимание на общините и малките населени места, с което да се създаде някаква организация за финансиране, за подмяна на тръбопроводите", обясни кметът Стефан Николов.

Водата в Караисен е пусната от 1 септември, но се очаква отново да спре в края на месеца. Кметът смята, че проблемът ще продължи да се задълбочава. Пред БНТ темата коментира и областният управител на Велико Търново Георги Гугучков.

"Проблемът с безводието в нашата област е сериозен - около 20 населени места са на воден режим, за 8 Свищов беше обявено бедствено положение. Всичко това е вследствие на засушаването през последните години и спирането на напоителните канали, които се използваха за напояване на земеделските площи", каза той.

Гугучков отбеляза, че се правят усилия от страна на държавата, но на-големият проблем са старите водопроводи

"Тук трябва държавна политика - какво трябва да се прави следващата година. Този въпрос за да се реши и гражданите да бъдат доволни, това е период от поне 5 - 6 години."

Вижте още в прякото включване на Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Георгиев тренира с първия отбор на Барселона
Мартин Георгиев тренира с първия отбор на Барселона
Полякът Мачей Патерски победи в колоездачната надпревара „По стъпките на римляните“
Полякът Мачей Патерски победи в колоездачната надпревара „По стъпките на римляните“