НОВИНИ

Обстановката в Трилистник бавно се нормализира - местен жител засне скъсана дига на р. Стряма

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 04.09.2022
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Бавно започва да се нормализира обстановката след голямото бедствие в пловдивското село Трилистник. След постепенното оттичане на водата все по-осезаемо започват да личат щетите от бедствието. А местен жител успя да заснеме с военен хеликоптер скъсана дига на река Стряма, само на 2 километра от селото.

Много са пострадалите хора. Много пострадали са и земеделските производители в района, със загуби за стотици хиляди лева. Екипът ни предава от дома на семейство Наневи, по който има сериозни поражения. Най-рано след три дни ще започнат да изпомпват водата Не е ясно и колко време ще продължи този процес.

Буквално всяка втора къща в Трилистник изглежда като тази. Едва днес някои от хората успяха да стигнат до домовете си, за да огледат щетите.

Всичко в къщата на Емил Димитров е унищожено. Успял е да запази само малко документи.

"Най-важното е, че родителите ми са живи и здрави и вчера успяхме да ги евакуираме", казва той.

Емил успя да спаси днес от потопа и един таралеж.

Със специална техника спасители стигаха до все още пълните с вода къщи, за да помогнат на хората там.

"Това е амфибия, високопроходима, плува. По улиците има над 70 см вода и съответно достъпът до къщите го правим с това нещо. В момента освободихме една къща и сега продължаваме нататък по адреси", обясни Георги Влайков, Аварийно спасяване – Пловдив.

Сериозни са загубите за многото земеделски производители в Трилистник. Миналата година бяха ударени от огромна градушка, а тази - буквално потопени. Току-що ожънатият слънчоглед във фермата на Георги Стоилов вече е под вода.

"Тук има около 400 - 500 тона слънчоглед, унищожен. Ние буквално фалираме, буквално", сподели Георги Стоилов, земеделски производител.

С военен хеликоптер земеделският производител Красимир Кумчев засне отвисоко скъсана дига на 2 км от селото и приличащата на джунгла река Стряма.

"Никакво почистване на речни корита, никакво почистване на отводнителни канали и на напоителни канали. Ето тук където се намираме в момента, това е първата година, в която „Напоителни системи“ не почистиха каналите си. За мен това е основната причина", коментира той.

На същото мнение е и кметът на Трилистник

"За съжаление нехайството на институциите, които отговарят за реката, за дигата, доведоха да това трагично състояние на нашето село", Мирчо Петров.

Проверка на Басейновата дирекция в Пловдив потвърди, че дига на 2 км от село Калековец е скъсана и е препълнила каналите на Напоителни системи. Последвалата приливна вълна е заляла Трилистник. Служебният министър на земеделието заяви, че вече е направен щателен оглед по цялата дига и са изяснени слабите места.

"Да, ще бъде проверено всичко по трасето. "Напоителни системи“ е стар проблем, защото то е търговско дружество, което би трябвало да продава само вода, но то стопанисва и дигите. Системно има и недофинансиране. С колегите сме се разбрали – където има проблем, се работи", заяви Явор Гечев.

В момента се прави всичко възможно да не се допусне компрометирането на още диги заради невижданите валежи. Само за няколко дни в Пловдивска област се изля една-трета от годишната дъждовна норма.

Репортер: Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рядка операция: Лекари от София отстраниха 5,5-килограмов тумор от яйчника на 70-годишна жена
Рядка операция: Лекари от София отстраниха 5,5-килограмов тумор от яйчника на 70-годишна жена
Рекорд при потребителските кредити у нас: Банките са отпуснали над 1 млрд. лв. повече спрямо миналата година
Рекорд при потребителските кредити у нас: Банките са отпуснали над 1 млрд. лв. повече спрямо миналата година