НОВИНИ

Областният управител на Пловдив: Надявам се до два дни да възстановим водоподаването в бедстващите села

bnt avatar logo
от БНТ
16:59, 04.09.2022 (обновена)
Чете се за: 07:37 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдивска област е обявено частично бедствено положение след падналите проливни дъждове в размер на 200 л/кв.м. Това съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев на брифинг в Каравелово. Стоев се надява до два дни да бъде възстановено водоподаването до всички бедстващи населени места.

Вижте и още в прякото включване на Иво Никодимов

Най-засегнати са общините Карлово, Калояново и Марица. Възстановен е мостът между селата Богдан и Московец, възстановен е и малкият мост на Каравелово, по който вече могат да минават пешеходци и коли.

В рамките на следващата седмица между селата Войнягово и Дъбене ще бъде направен мост с бетонови тръби и отгоре ще бъде натрупана земна маса. Хората от тези две села имат и обиколен път, по който да минат до възстановяването на съоръжението.

Разчистването на селата

В бедстващите села е докарана много техника, но част от нея не може да се използва докато не се оттече водата.

  • В Каравелово работят 4 фадроми, 9 самосвала, 2 верижни багера, един камион с щипка. Освен това работят 60 доброволци и 60 войници с 5 резачки. Утре ще пристигнат 4 верижни багера, 3 самосвала, 6 фадроми и един камион с щипки.

  • В Богдан има 4 фадроми, 2 самосвала, 1 верижен багер, 20 доброволци и 40 войници с три резачки. Преди половин час в селото са отишли още 53-ма военнослужещи с още три резачки. Утре, както и в Каравелово, ще пристигнат 4 верижни багера, 3 самосвала, 6 фадроми и един камион с щипки.

  • В Слатина има 3 багера, два самосвала, два камиона с щипки, 40 войници с допълнителен багер и 4 резачки. Утре ще пристигнат 2 фадроми и 3 самосвала.

Горското стопанство в Смолян също ще изпрати два камиона с щипки и два багера. Получена е помощ и от "Напоителни системи" - Сливен - изпратили са багер в Трилистник, който да работи по възстановяването на скъсаната дига на Струма.

Водоснабдяването

"Моля населението да прояви малко търпение, работи се непрекъснато, поддържам контакт с ВиК-Пловдив. Надявам се, че в срок не повече от два дни водоснабдяването ще бъде възстановено", каза Ангел Стоев.

Община Сопот също е без вода, макар да не е толкова засегната. Има не само прекъснати водопроводи, но и разрушени водохващания. Двигателите на някои помпени станции също са под вода.

"Натиснал съм още от вчера ръководството на ВиК-Пловдив да работи активно особено в този район, тъй като тук има проблеми с водоснабдяването", обясни областният управител.

Качеството на водата - РЗИ-Пловдив е поела ангажимент да се взимат проби по два пъти на ден от всяко населено място, за да е сигурно, че водата не е заразена.

"Дотогава призоваваме населението да не използва вода от чешмите, докато не получи официална санкция от своя кмет", призова Ангел Стоев.

Евакуираните хора

В кметството на Слатина са настанени 65 души, в кметството на Каравелово са настанени 15, в болницата в Карлово има 6 души, уточни Стоев. Голяма част от евакуираните са отишли при роднини.

Най-важното беше да спасим хората и тук имаме пълен успех, тъй като нямаме нито един загинал и пострадал, което рядко се случва при такова широкомащабно бедствие, коментира областният управител на Пловдив.

Той благодари на армията, спасителните екипи, пожарната и всички доброволци, притекли се на помощ.

Разруха в Богдан и Слатина след водната стихия - десетки военни и доброволци помагат на пострадалите

Земеделците имат 10 дни да подадат заявление за унищожените ниви и насаждения, след което земеделското министерство ще им възстанови разходите. Властите в Пловдив, са създали организация съвместно с МВР за опазване на имотите на хората.

Загиналите животни - Българската агенция по безопасност на храните е уверила, че всички те ще бъдат загробени. Има договорка с екарисажа в Стара Загора, който може да поеме част от тях.

"Хората да знаят, че независимо от това дали техните животни са регистрирани или не, държавата се ще погрижи за всички. Няма да оставим незагробени животни, единствено защото стопанинът не ги е регистрирал", заяви Ангел Стоев.

Той отново благодари на властите за оказаната помощ.

"Държавата в лицето на президента Радев, на премиера Донев, на министъра на отбраната Стоянов, на началника на отбраната адм. Ефтимов оказват невероятно съдействие. Аз съм им много благодарен, защото всичко това в момента изглежда много по добре от вчера и се дължи на помощта на много ведомства."

Имало ли е незаконна сеч в Карловско - версиите на властите и местните жители се разминават

На въпрос на БНТ относно сечите в района земеделският министър Явор Гечев отговори, че не е имало масово изсичане на гори, възложени са проверки на горските ведомства и структурите на полицията. Гечев каза, че 200 литра дъжд са паднали на около 25-26 км територия в рамките на четири часа.

"Първоначалната проверка показва, че сечите са с много ниска интензивност, тоест не би трябвало да има проблеми от поголовни сечи в този район. 15 метра от едната и от другата страна на всяко от деретата е т. нар- екологична зона, при която няма право да се пипат дърветата. В момента това цялото нещо по продължение на 15 км нагоре към Богдан е свалено от водата. Поголовно бедствие", коментира той.

Гечев обясни, че покрай Богдан и Каравелово изобщо няма диги на "Напоителни системи", няма и язовири по пътя на водата.

"Пак казвам, ако има нарушение по отношение на каквото и да е - незаконно, законно, неправилно боравене с със стопанисването на дървата, то ще бъде публично и ще бъдат взети мерки, на този етап данните не потвърждават поголовни сечи в този район", каза министърът.

Вижте целия брифинг тук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов: Без Левски няма шоу, отборът на Арда ме притеснява
Станимир Стоилов: Без Левски няма шоу, отборът на Арда ме притеснява
Деян Карамфилов: Трябва да подобрим защитата си, ако искаме да спечелим останалите две срещи
Деян Карамфилов: Трябва да подобрим защитата си, ако искаме да спечелим останалите две срещи