НОВИНИ

Имало ли е незаконна сеч в Карловско - версиите на властите и местните жители се разминават

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:05, 04.09.2022
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

Военни и доброволци помагат за разчистване на калта, наносите и дърветата по улиците и домовете на хората след невижданите наводнения. Оттеглилата се вода показа истинския апокалипсис в Каравелово след потопа. Имало ли е незаконна сеч в района обаче - версиите на местните жители и на властите се разминават.

Стадионът на селото се е превърнал в импровизиран склад за дърва - водата е довлякла огромни трупи.

"Това са рязани дървета, неприбрани дори и като имаше прогноза, че ще има катаклизми. Правили сме не само подписки, акции... Мафията е абсолютно неудържима", казва местна жителка.

"40 години секат дървета горе, ние там бяхме направили барикади да спираме камионите", добавя друг мъж.

Вече 44 години Дора Шопова е секретар на читалището в село Каравелово. Мисли за него, повече отколкото за родния си дом. Днес стои разгневена и тъжна пред разрушената сграда пълна с кал, клони и трупи.

"Тази незаконна сеч, къде отива, защо няма човек от властта, който да ги спре. Това са трупи отгоре. За мен това е - ние се намесихме на природата и тя жестоко ни отмъщава. За първи път виждам такова нещо", казва Шопова.

Кметът на Карлово също не помни подобна картина. Поне през последните 20 години.

"Възможните причини са две - сеч, която тези дървета са отсечени и са оставени. Другото е с тези дървета да е свлякла и дървета, които не са сечени, но едно ще ви кажа - в Каравелово, Богдан и Слатина са свлечени няколко хиляди кубика дървен материал. Такова нещо и аз не съм виждал, възрастните хора в трите села не помнят такова нещо", каза Емил Кабаиванов.

По разпореждане на министъра на земеделието Явор Гечев започна вътрешна проверка за извършваната сеч в района на Карлово. До момента резултатите показват, че в землищата на двете най-силно засегнати от обилните дъждове села - Каравелово и Богдан сечите, които се извършват, са на малка площ.

Провежданите сечи са с ниска интензивност и запазване на постоянното горско покритие, с изключение на 16 декара окончателни сечи. Там вече има млада гора с височина на подрастващите дървета от 1 метър. Голяма част от планираните сечи не са приключили, като всички са в съответствие с 10-годишен план, изготвен по изискванията на действащото горско и екологично законодателство. Те са съобразени и със съпътстващите ги екологични анализи. В близките дни предстои и изготвянето на цялостен доклад от Изпълнителна агенция по горите.

Около реките и постоянните водни течения има забранителен режим да се извършва сеч, съгласно Международния сертификат за правилно и устойчиво управление на горите. Голяма част от дърветата, които виждаме изкоренени в репортажите, са именно от тези зони, в които действа забранителният режим.

Според местните дърветата са били нарязани в гората, но оставени там, за да бъдат продадени, когато цената им се повиши. Служебният земеделски министър обаче заяви, че на този етап данните не потвърждават поголовна сеч в региона.

"Първоначалната проверка дотук е, че сечите са много ниска интензивност, т.е. не би трябвало да има проблеми от поголовни сечи в този район, но дървесина... Ще ви кажа какво ми докладваха колегите на първите огледи - 15 метра от едната страна и от другата страна на всяко от деретата е т.нар. екологична зона, където нямат право да се пипат дърветата. В момента това цялото нещо по продължение на 15 км нагоре към връх Богдан е свалено в селата.

Гечев заяви, че ако се установят нарушения, ще бъде огласено публично и ще бъдат взети необходимите мерки. А заради бедствието без вода останаха Сопот, Христоданово, Богдан, Каравелово, Войнягово, Иганово, Слатина.

"Натиснал съм още от вчера ръководството на ВиК-Пловдив да работи активно особено в този район, тъй като тук има проблеми с водоснабдяването", заяви Ангел Стоев, областен управител на Пловдив.

Регионалната здравна инспекция ще замерва качеството на водата два пъти дневно, преди да разреши тя да бъде ползвана за питейни нужди.

По темата работиха: Иво Никодимов, Цанка Николова
Оператор: Димитър Славов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед прекъсна победната серия на Арсенал в спиращо дъха дерби на "Олд Трафорд"
Манчестър Юнайтед прекъсна победната серия на Арсенал в спиращо дъха дерби на "Олд Трафорд"
Фюри обявява следващия си съперник идните дни, има голяма вероятност това да не е Усик
Фюри обявява следващия си съперник идните дни, има голяма вероятност това да не е Усик