НОВИНИ

Константин Папазов: Върхът на българския баскетбол е участието на това Европейско първенство

константин папазов върхът българския баскетбол участието европейско първенство
bnt avatar logo
от БНТ
13:34, 04.09.2022
Чете се за: 04:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Баскетболният треньор Константин Папазов гостува в студиото на предаването "Арена спорт", за да коментира представянето на българските национали до момента на Евробаскет 2022, както и случващото се в неговия любим Левски.

Папазов заяви, че самото участие на Евробаскет 2022 трябва да бъде определено като върха в българския баскетбол.

"Върхът на българския баскетбол е участието на това Европейско първенство. Естествено, амбициите на момчетата и на треньора са да се докажат и да се опитат всячески да се класират за следващата фаза, но трябва да приемем реалностите. Трябва да се опитаме да противодействаме на много по-силни отбори от нас в продължение на дълъг период от мача. Вчера срещу Турция успяхме. Надявам се, че днес ще бъде още по-добър мач, но ще бъде много трудно да спечелим. Разбира се, като българи трябва да се надяваме, но трябва да бъдем и реалисти. Добрата игра ни дава шансове за последните два мача, където отборите на Грузия и Белгия са уж по-победими. Класиране за следващата фаза ще бъде равно на олимпийски медал", започна наставникът на Левски.

Бившият селекционер на "лъвовете" коментира и проблемите на тима в играта в защита, които се видяха в срещите с Испания и Турция на старта на турнира.

"Всички видяхме къде е проблемът, но истината е, че от вчера за днеска няма какво да се промени. Грешките в защита са в следствие на различното темпо, с което се играе. Скоростта, с която се работи на това Европейско и нашата са на различни нива. Усеща се е липсата на Йордан Минчев, но смятам, че българският отбор може да компенсира с отборен дух, воля и характер и това да помогне в последните два мача. Съществува теория, при която дори с победа единствено над Белгия може да се класираме за следващата фаза, но тя трябва да дойде с разлика от 10-15 точки. Никога не е имало толкова неизвестности в едно първенство. Невероятно съчетание на всички големи европейски баскетболни звезди, които играят зад океана", заяви Папазов.

Доскорошният член на Надзорния съвет в Левски говори и за загубата с дузпи на "сините" в мача за Суперкупата от Лудогорец миналия четвъртък.

"Имаше отново много положителни неща. За пореден път една невероятна атмосфера. С леко пристрастие бих казал, че имаше около 60-минутна доминация на Левски. През първото полувреме особено по-желаещият и по-доминиращият отбор беше този на Левски. Липсва още нещо малко. През тази година Левски надигра Лудогорец категорично и в двата мача за Купата, така че е все по-близо. Суперкупата като трофей наистина би била ценна за отбора, но голямата награда отново щеше да бъде за феновете, които спасиха Левски", сподели баскетболният наставник.

Накрая Папазов разкри малко повече и за това в какви отношения се намира със старши треньора на Левски Станимир Стоилов.

"Причината за нашите отношения не се крие в неплащането. Това е въпрос, който по никакъв начин не може да се отрази на Левски. Аз вярвам в Господ и ако всичко е отново хубаво, ще бъдем заедно. Ако ли не, това няма по никакъв начин да повлияе на Левски. Безспорно той е много по-обичан от мен. Той върна надеждата на хората и донесе тези големи успехи. Малко се преекспонира с нашите отношения, защото всеки път, когато се видим се поздравяваме. Разбира се, отношенията ни не са братски, както преди", завърши Константин Папазов.

Целия разговор с Константин Папазов гледайте във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Алфа Рисърч": ГЕРБ води с близо 6% на "Продължаваме промяната", 7 формации влизат в парламента, ИТН е на ръба
"Алфа Рисърч": ГЕРБ води с близо 6% на "Продължаваме промяната", 7 формации влизат в парламента, ИТН е на ръба
Превалявания в следобедните часове в планинските райони на Западна България
Превалявания в следобедните часове в планинските райони на Западна България