НОВИНИ

Германия отпуска 65 млрд. евро помощ за овладяване на инфлацията и енергийната криза

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:43, 04.09.2022
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Германия ще помага на потребителите в енергийната криза с нов пакет от мерки на стойност 65 милиарда евро. За най-уязвимите социални групи са предвидени финансови помощи. Пакетът включва също - евтин обществен транспорт и пренасочване на печалбите на енергийните компании за намаляване на крайните цени на горивата.

За Германия това е третият пакет от помощи от началото на войната, което превръща програмата на Берлин за борба с инфлацията от най-големите и най-успешните сред развитите държави.

Германските власти обявиха новите мерки два дни след като "Газпром" съобщи, че няма да възобнови доставките на газ по "Северен поток 1" заради технически проблем.

"Ще преживеем тази зима!", заяви германският канцлер Олаф Шолц.

Според новия пакет от помощи, пенсионерите ще получат еднократно по 300 евро, а студентите - по 200 евро. Около 2 милиарда евро са предназначени за данъчни облекчения за около 9000 компании. Приходите от данъците върху свръхпечалбите на енергийните компаниите пък ще бъдат използвани за намаляване на цените на газа, петрола и въглищата.

"Виждаме, че има спекулации, особено на пазара за електроенергия, където има неочаквани печалби за производители, които се възползват от ситуацията. Напълно сме решени да променим пазарния ред, така че повече да няма неочаквани печалби", каза канцлерът Шолц.

1,5 милиарда евро се отпускат на обществения транспорт, за да продължи схемата с билетите от 9 евро за мрежата в цялата страна. Те бяха въведени преди 3 месеца при втория пакет от помощи и се оказаха изключително успешни.

"Милиони хора са си купили билет за 9 евро. Половината от германското население е пътувало с такъв билет", коментира Ларс Вагнер от федерацията на транспортните компании в страната.

Освен това задръстванията са намалели значително. Понижили са се и нивата на вредни емисии в атмосферата. Все още не е ясно дали цената от 9 евро ще се запази, но със сигурност билетите ще са евтини, уверяват управляващите в Берлин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е пазила Балчишката крепост - археологическите проучвания стигнаха до отговорите
Какво е пазила Балчишката крепост - археологическите проучвания стигнаха до отговорите
ЦСКА 1948 си върна лидерството в Първа лига след домакински разгром над Берое
ЦСКА 1948 си върна лидерството в Първа лига след домакински разгром над Берое