НОВИНИ

След спирането на "Северен поток": ЕС призова Русия да спазва сключените договори

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:48, 03.09.2022
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Часове след като обяви, че няма да поднови доставките по "Северен поток 1", "Газпром" съобщи, че ще достави днес през Украйна близо 43 милиона кубически метра природен газ за Европа.

Обемът няма да е достатъчен да компенсира липсващото синьо гориво, което се очакваше да потече днес по "Северен поток 1". Европейският съюз призова Москва да спазва енергийните си договори. Според Белия дом, Русия използва енергията като средство за натиск върху Европа.

От "Газпром" не уточняват кога ще се отстрани течът в турбината, заради който газоподаването по "Северен поток1" беше спряно. Според компанията "Сименс енерджи", която обикновено поддържа турбините по газопровода, подобен теч не може да бъде причина за спирането на синьо гориво.

"Газпром" заяви, че "Сименс" са готови да предприемат ремонт по газопровода, но няма къде да извършат това. От германската компания отговориха, че към тях не са се обръщали за ремонтни работи.

Еврокомисарят по икономика обяви, че Европейският съюз е подготвен, в случай че Москва не изпълни договорите си.

"Възможно е Русия, която знаете използва газовите и петролните доставки като оръжие за изнудване, възможно е Русия да спре доставките за следващия период. Ако това се случи ангажиментите за спестявания ще станат още по-важни. Но трябва да кажа, че сме се оборудвали доста добре, с 80% нива на съхранение и диверсификация на доставките. Вярно е, че някои европейски страни са по-добре от други, но като цяло мисля, че сме подготвени да издържим дори екстремно използване на газа като оръжие от Русия", каза Паоло Джентилони - еврокомисар по икономика.

Москва използва енергията като средство за натиск върху Европа, коментира официален Вашингтон. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом заяви, че Съединените щати и Европа си сътрудничат за гарантирането на достатъчни количества доставки на газ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората от Каравелово все още нямат достъп до къщите си
Хората от Каравелово все още нямат достъп до къщите си
Спряха събарянето на още един тютюнев склад в Пловдив
Спряха събарянето на още един тютюнев склад в Пловдив