НОВИНИ

Няма пострадали след наводнението в Трилистник, но местната реколта е напълно унищожена

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:03, 03.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Няма пострадали хора след наводнението в пловдивското село Трилистник тази сутрин. 1/3 от къщите на селото обаче са залети, а улиците са се превърнали в реки.

В 6.30 ч. тази сутрин земеделци, които са излезли на полето, виждат как по река Стряма идва приливна вълна, която залива обработваеми земи и около 1/3 от къщите. Хората са евакуирани от домовете си. Реакциите им обаче са гневни, тъй като смятат, че причина за наводнението е неподдържаното речно корито.

Ставането в 4 сутринта е нещо обичайно за хората в село Трилистник. Земеделската работа започва с изгрева. Именно по изгрев в оранжериите и на полето ги заварила приливната вълна. Причината: скъсана дига на реката Стряма.

"Тази сутрин в 7 часа дойде. Вътре краставици имаше, това всичко е залято, вътре не можеш да влезеш, това е до горе. Кошери имахме, пчелите... всичко отнесе. 65 кошера, отнесе ги", разказва Илия.

От оранжериите хората хукнали към домовете си. За кратко цялото село вече било наводнено. Една трета от къщите са залети, а улиците се превръщат в реки.

"На хората къщите им са залети с вода, има бедстващи хора, има болни хора. Хората нямат хляб, не могат да стигнат до хляб. Какво правим сега? Вижте улиците! Това нормално ли е в 21 век", пита се жител на селото.

Земеделците определят очакваните компенсации за щетите като недостатъчни. Имат лошия опит от миналата година, когато градушка е унищожила продукцията им.

"350 лева - според вас тези помощи ще ни помогнат ли, с какво ще ни помогнат 350 лева? На това време, на този скъп живот, който стана просто няма как. Всичко отиде под вода. Вложил си толкова много пари - за семена, за торове, брали сме два-три пъти и 70% ти пишат загуба", каза Донка от Трилистник.

Други хора смятат, че няма да получат обезщетения, тъй като вече са реализирали част от реколтата си, тоест не отговарят на условието 100% от нея да е унищожена.

Сега на жителите на село Трилистник престои разчистване и опис на щетите. Притесняват се и от нова приливна вълна, защото смятат, че речното корито не е поддържано добре.

Вижте още в прякото включване

Кадри с дрон вижте тук

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калоян Атанасов с бронзов медал от Световното първенство по плажна борба
Калоян Атанасов с бронзов медал от Световното първенство по плажна борба
Евертън и Ливърпул не успяха да се победят
Евертън и Ливърпул не успяха да се победят