Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Спряха събарянето на още един тютюнев склад в Пловдив

от БНТ
19:39, 03.09.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Полиция спря събарянето на пореден тютюнев склад в Пловдив. Спорният обект е масивно здание срещу Сточна гара, за което местната власт е издала две заповеди за събаряне поради опасност.

Вчера експертният съвет за опазване на наследството обяви сградата за културна ценност с категория "за сведение". След възложена от прокуратурата проверка на събаряните тази седмица сгради в тютюневия град, полицията е спряла дейностите в зоната, което пречи на собствениците да предприемат плануваните действия.

Собственикът на склада Пламен Моравенов обясни, че е планирал да демонтира само най-опасната част от сградата, с което да предотврати инциденти.

"Останалата част щеше да остане до установяване. Нито имаме преустройствен план, нито имаме намерение да строим каквото и да било. Важното е за града. Всички минаваме оттук, 50 хиляди автомобила се движат на ден. Възможности за укрепване няма. Защото има и конструктивни документи", обясни той.

Жителка на квартала до склада казва, че безопасността е на първо място.

"От 2013 година подавам жалби до всички възможни институции и съм решила ако това положение продължи ще пиша до европейските институции, за да може да предотвратя някаква катастрофа", казва тя.

Архитект Петкана Бакалова, след чиято намеса спря събарянето на сградата преди години, напомни, че има йерархия на нормативните актове и единствено експерти, регистрирани по Закона за културното наследство имат компетентна оценка както за архитектурната стойност, така и за конструктивното състояние на такъв тип сгради.

"В момента, за съжаление, всеки инвеститор може да се снабди с конструктивно становище, че сградата е опасна", коментира тя.

След като сградата бъде обявена за паметник на културата по Закона за културното наследство трябва да се направи протокол и предписание за аварийно укрепване. Ако собственикът не го извърши, общината може да извърши укрепване за своя сметка и да изисква средствата или да наложи ипотека върху имота.

Репортер: Владислав Севов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След спирането на "Северен поток": ЕС призова Русия да спазва сключените договори
След спирането на "Северен поток": ЕС призова Русия да спазва сключените договори
Емил Стоилов и Александър Везенков: Трябва да подобрим защитата си
Емил Стоилов и Александър Везенков: Трябва да подобрим защитата си