НОВИНИ

Тютюневият град в Пловдив ще придобие статут на недвижима културна ценност

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 02.09.2022 (обновена)
Чете се за: 06:10 мин.
У нас
Слушай новината

12-те сгради от т.нар. "тютюнев град" в Пловдив от днес ще придобият статут на недвижима културна ценност.

След като поредният тютюнев склад беше напълно съборен в Пловдив, Окръжната прокуратура в града се самосезира по медийни публикации и назначи проверка по случая. Едва вчера Експертният съвет за опазване на наследството обяви склада за недвижима културна ценност.

Проверката е възложена на "Икономическа полиция" и трябва да приключи до месец. Ще се установяват правомерно или неправомерно са действали администрацията и собствениците на имота. Преди малко на пресконференция в общината кметът Здравко Димитров заяви, че милее за тютюневия град, но не разбира неглижирането от страна на Националния институт за недвижимо културно наследство, който не въвежда с години режими за управление в тази зона.

Снощи след 22 часа на мястото пристигна служебният министър на културата Велислав Минеков и беше категоричен, че днес сутринта подписва заповед, с която разрушеният вече склад, се обявява за паметник на културата от местно значение. От своя страна представител на собствениците на склада отново показа документи, в които към вчерашна дата той няма статут на защитен от закона обект.

Самите дейности на булевард "Христо Ботев" 51 започнаха още миналата седмица, когато първо бяха свалени керемидите от покрива. Изникват много въпроси относно бързината, с която НИНКН разглежда входираната при тях документация с искане тази и още 11 склада в зоната да получат статут на индивидуални паметници в зоната - тютюнев град.

Късно снощи след като пристигна за втори път в Пловдив министърът на културата Велислав Минеков бе категоричен, че ще спре разрушаването на сгради в тютюневия град и съвсем скоро тази и още 11 склада в зоната ще бъдат обявени за паметници на културата.

"Този експертен съвет днес е направил решението си, още утре сутринта ще бъде подписан от мен", заяви Минеков.

БНТ: Тоест утре сутринта вече сградата ще има статут на недвижима културна ценност?

Велислав Минеков: Не само тази.

- Това ще ги задължи ли да възстановят сградата в първоначалния?

Велислав Минеков: Разбира се. Съжалявам, но това е престъпление към нашата история.

Снощи събарянето на сградата приключи малко след 22 часа. На място бе и директорът на Областната дирекция на МВР, който обяви, че след сигнал се извършва проверка дали събарянето е законно.

"Всички материали, които сме събрали, включително обяснения, ще бъдат депозирани в прокуратурата за отношение", коментира ст. комисар Димитър Балев, директор на ОД на МВР Пловдив.

До произнасяне на прокуратурата дейностите ще бъдат спрени, посочи старши комисар Балев. Представител на инвеститорите обясни, че до 31 август не са имали коректно известяване от страна на институциите за коя сграда от поземления имот се подготвя защитен статут. Получени са писма от Община Пловдив и от Института за опазване на наследството, които посочват непълен идентификатор на имота.

"Нас ни уведомяват, че в това УПИ започва някаква процедура за една сграда, но ние не знаем за коя сграда, това не е коректно. Ние не може да се подготвим дори. Така че ние не считаме, че това нещо е някакво уведомление", каза Стоян Стоянов, представител на собствениците.

Едва в последния ден на август са получени две уведомления от Министерството на културата, в които кадастралният номер на сградата е правилен. Заседанието на Експертния съвет за опазване на наследството е на следващия ден - първи септември. Така собствениците не могат да се възползват от законния срок за реакция.

"В седемдневен срок от уведомяването ви се предоставя възможност да се запознаете с документите и да изградите становище ,включително да правите писмени искания и възражения във връзка със започналото производство. Със същия номер документ ни уведомяват, че предложението е включено в дневния ред на заседание на съвета, нарочено за първи септември. Тоест, на нас ни дават по-малко от 24 часа", обясни Стоянов.

Според кмета на града Здравко Димитров вината е на Националния институт за опазване на културното наследство и Министерството на културата:

"Община Пловдив спазва законите. Разбрах, че ще има проверка - нека да има. Ние сме за проверките и ако има виновни - да бъдат наказани", заяви Димитров.

От общината заявиха още, че няма ясен режим за опазване на сградите в тютюневия град. Бутането на сградата започна в края на миналата седмица. тази вечер от 17:00 тук е насрочена гражданска дискусия за бъдещето на тютюневия град с участието на министър Минеков.

Вижте още в прякото включване

Репортери: Владислав Севов, Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Река Стряма скъса дига, село Богдан е под вода
Река Стряма скъса дига, село Богдан е под вода
Демерджиев: Ще разговаряме с Турция за уплътняване на границата от тяхна страна
Демерджиев: Ще разговаряме с Турция за уплътняване на границата от тяхна страна